Profesii

Preşedintele Colegiului Medicilor: O disfuncţie majoră a sistemul de sănătate este repartiţia inegală a medicilor în ţară

Preşedintele Colegiului Medicilor: O disfuncţie majoră...

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2016, 13:45 462

"O disfuncţie majoră a sistemul de sănătate este repartiţia inegală a medicilor în ţară. Două treimi din medici lucrează în şase-şapte judeţe din ţară şi acoperă nevoile unei treimi din populaţia ţării. Este o presiune mai mare pe medicii care deservesc judeţele mici, unde sunt mult mai puţini doctori la mia de pacienţi. Aceştia au în grijă mai mulţi pacienţi. Această repartiţie inegală influenţează şi nivelul de sănătate al populaţiei”, a declarat pentru ZF Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din  România, care a atras atenţia că această migraţie internă devine din ce în ce mai accentuată, fiind una din problemele pentru care este nevoie de o rezolvare, alături de problema migraţiei externe.  

Judeţele Timiş, Cluj şi Iaşi şi Dolj au atras 13.200 de medici în spitalele şi clinicile locale, adică aproape un sfert din numărul total de medici din ţară anul trecut, fiind judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte personalul medical. Alţi 12.000 de medici lucrează în Capitală, potrivit unui top realizat de ZF, pe baza datelor aferente anului trecut, de la Institutul Naţional de Statistică. Altfel spus, Bucureştiul, alături de cele patru judeţe mari din ţară menţionate mai sus a atras peste 40% din personalul medical, aceştia deservind însă doar un sfert din populaţia ţării. 

Cei mai puţini medici sunt în judeţele Tulcea, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, cu sub 400 de meidici pe judeţ

“Judeţele mici, unde sunt puţini medici, trebuie să găsească soluţii să atragă medicii”, a mai precizat el. Anual, pleacă din ţară 3000-4000 de medici în ţări precum Germania, Franţa, unde ajung la venituri şi de zece ori mai mari decât cele din ţară, potrivit datelor din piaţă.

Dacă spitalele din provincie ar fi modernizate, dotate cu instrumente şi aparate medicale, atunci şi medicii ar fi atraşi să îşi exercite profesia într-un mediu ce le asigură toate condiţiile de lucru. Cele mai multe unităţi însă duc lipsă chiar şi de medicamente şi alte consumabile. Nici salariile la stat nu sunt foarte atractive pentru medici.

Salariul de bază pentru un medic specialist (gradaţia zero) dintr-o unitate clinică este de 3.200 de lei în timp ce pentru un medic primar este de 4.100 de lei, arată datele din OUG nr.20/2016.

România alocă doar 4% din PIB pentru sănătate, potrivit datelor ZF, ocupând ultima poziţie din UE după acest indicator, în timp ce Ungaria alocă 7,7%, Germania şi Belgia peste 10%  iar Olanda şi Franţa peste 11%, potrivit Eurostat.

Institutul Naţional de Statistică numără 56.000 de posturi medici (fără stomatologi) anul trecut, din care 90% lucrau anul trecut în unităţile sanitare din mediul urban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO