Companii

GE Real Estate aloca 90 mil. euro pentru sase parcuri logistice

GE Real Estate aloca 90 mil. euro pentru sase parcuri logistice

Cele sase parcuri dezvoltate sub brandul Olympian Parks vor fi construite in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, Cluj si Oradea

20.05.2008, 21:16 34

Compania americana GE Real Estate si grecii de la Helios Phoenix vor demara in acest an un program de investitii de 87,5 milioane de euro in constructia a sase parcuri de logistica, care totalizeaza 315.000 de metri patrati in principalele orase din Romania.
Piata de logistica - spatii de depozitare si transport - se afla intr-un proces de expansiune in prezent, tot mai multi dezvoltatori de profil anuntand investitii masive pentru urmatorii trei ani. Printre dezvoltatorii care vor sa se extinda pe piata locala se numara ProLogis, Eyemaxx Real Estate, Cefin Holding, European Future Group sau Portland Trust.
"Centrele logistice si de distributie vor fi localizate langa autostrazi si principalele cai de transport, si in apropierea aeroporturilor. Aceste investitii sunt realizate ca raspuns la cererea de astfel de proprietati de pe piata romaneasca", afirma reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, promotorul proiectelor GE Real Estate.
Cele sase parcuri, dezvoltate sub brandul Olympian Parks, vor fi construite in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, Cluj si Oradea. Constructia primelor trei dintre acestea - de la Brasov, Bucuresti (Chiajna) si Timisoara - va incepe in al doilea trimestru al anului, iar pentru cele din Cluj, Constanta si Oradea lucrarile vor fi initiate in trimestrul al treilea.
GE Real Estate si Helios-Phoenix au format in vara anului trecut un joint-venture, care prevede constructia a 12 parcuri de logistica in Romania, pentru care investitia este estimata la 175 milioane de euro. Aceasta tranzactie a marcat intrarea GE pe piata imobiliara locala.
Divizia de afaceri imobiliare a gigantului american GE a realizat investitii de peste doua miliarde de euro in sectorul de retail, birouri, constructii industriale si de logistica, in Cehia, Polonia, Slovacia, Rusia, Ungaria, Turcia si Romania.
"Aceste dezvoltari vor reprezenta primul portofoliu de depozite de logistica programat in Romania, o piata unde oferta este insuficienta, la momentul actual", a declarat Karim Habra, managing director al GE Real Estate Central and Eastern Europe.
Romania reprezinta a opta piata din regiune pentru GE Real Estate, iar grupul urmareste extinderea prezentei prin parteneriate cu firme care au experienta pe piata locala, precum Helios Phoenix.
GE Real Estate este prezenta in 32 de state din America de Nord, Europa, Asia si Australia si controleaza active in valoare de 70 mld. dolari. Phoenix Real Estate este prezenta pe piata romaneasca din 2001, dezvoltand deja peste 60.000 mp de unitati de depozitare si de logistica. Helios Properties, din Marea Britanie, este un dezvoltator important de depozite industriale, asigurand peste doua milioane de metri patrati de spatiu de acest tip.
Helios Properties si Phoenix Real Estate au format in 2006 o companie mixta pentru dezvoltarea, in Romania, a depozitelor industriale si a proprietatilor din domeniul logisticii. Compania de avocatura Salans a intermediat realizarea acestui joint-venture.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO