Companii

Gazprom Neft cumpără 11 benzinării în Bulgaria şi va ajunge la 35 de unităţi

Gazprom Neft cumpără 11 benzinării în Bulgaria şi va...

Autor: Anca Dumitrescu

13.02.2014, 16:43 149

Achiziţia va avea loc prin intermediul NIS Petrol, subsidiară a Naftna Industrija Srbije (NIS), divizia din Serbia a Gazprom.

Potrivit unor surse citate de cotidianul Capital, patru din cele 11 benzinării sunt deţinute de OMV Bulgaria.

În urma achiziţiei, Gazprom Neft va avea în Bulgaria 35 de benzinării şi 12 terenuri pentru construcţia unor astfel de unităţi.

Din cele 12 terenuri, patru se află pe autostrada Trakia, iar lucrările de construcţie a benzinăriilor urmează să înceapă în 2014.

Gazprom Neft intenţionează ca până la sfârşitul acestui an numărul benzinăriilor operate în Bulgaria să ajungă la circa 50.

Gazprom Neft a început să desfăşoare operaţiuni în sud-estul Europei în 2009, după achiziţia unei participaţii majoritare la NIS, şi a făcut investiţii în extinderea capacităţii rafinăriei Pancevo.

Compania a început dezvoltarea reţelei de benzinării din Bulgaria în toamna anului 2011, optând pentru creştere treptată prin achiziţii sau închirieri de staţii şi cumpărare de terenuri.

În România, compania NIS Petrom, controlată indirect de grupul rus Gazprom, intenţionează ca până la sfârşitul anului 2015 să aibă 20-25 de benzinării în Bucureşti şi împrejurimi, dintr-un total de 120 de unităţi pe care vrea să le construiască în România.

NIS Petrol este filiala din România a companiei sârbe NIS. Compania a deschis prima benzinărie în România la sfârşitul anului 2012 şi în prezent are 13 unităţi, alte 10 staţii fiind în diverse stadii de construcţie. Din cele 13 unităţi funcţionale, 12 au fost investiţii grenfield, iar una a fost cumpărată de la un benzinar particular.

Planul companiei este ca până la sfârşitul anului 2015 să opereze o reţea de 120 de benzinării în România, investiţie totală de 150 milioane de euro. NIS Petrol are deocamdată 1% din piaţa distribuţiei de carburanţi din România, procentaj care ar putea trece de 10% atunci când vor fi deschise toate cele 120 de staţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO