Companii

Gavrea: Nu are rost sa neg ca purtam negocieri cu Mercedes

Gavrea: Nu are rost sa neg ca purtam negocieri cu Mercedes

Viorel Gavrea, directorul Tetarom: E normal ca, daca produci schimbatoare de viteza si alte piese in Romania, vei deschide o fabrica de automobile tot aici. De ce sa platesti transportul pentru aceste piese pana in Germania sau in alte zone, cand poti sa produci tot aici automobile?

11.03.2008, 20:32 78

Viorel Gavrea, directorul parcului industrial Tetarom din Cluj, spune ca autoritatile locale clujene negociaza cu grupul german Daimler si considera ca decizia concernului de a extinde fabrica de la Cugir arata faptul ca Romania este preferata in dauna Poloniei pentru realizarea unei fabrici auto.
"Este un semnal transmis de cei de la Mercedes din care reiese clar ca Daimler a ales Romania si nu Polonia ca locatie pentru realizarea unei fabrici de automobile. E normal ca daca produci schimbatoare de viteza si alte piese in Romania vei deschide o fabrica de automobile tot aici. De ce sa platesti transportul pentru aceste piese pana in Germania sau in alte zone cand poti sa produci tot aici automobile?", a spus Viorel Gavrea.
Autoritatile locale din Cugir au anuntat recent ca firma Star Transmission, detinuta in proportie de 56% de compania Daimler AG (care produce marca Mercedes-Benz) va inaugura pana la finele anului o noua hala de productie unde vor lucra 100 de noi angajati.
In ceea ce priveste negocierile pentru noua fabrica auto, Gavrea sustine ca aceste sunt in curs de desfasurare.
"Nu are rost sa neg ca purtam negocieri cu Mercedes. Dar discutiile noastre sunt purtate cu cinci companii producatoare de automobile din lume. Sunt sigur ca pana la toamna una dintre aceste companii vor anunta demararea lucrarilor la o fabrica la Jucu, in Tetarom 3", a mai declarat Gavrea. El nu a dorit sa divulge numele companiilor respective, mentionand doar ca "sunt printre primii 10 producatori mondiali de autoturisme".
La sfarsitul lunii ianuarie, Daimler, producatorul Mercedes, a anuntat ca intentioneaza sa realizeze o fabrica de autovehicule in Europa de Est.
Oficialii concernului au sustinut ca au in vedere doua tari: Romania si Polonia. In Romania erau date ca posibile locatii Clujul si Cugirul, in timp ce in Polonia era in carti orasul Wroclaw.
Oficialii Mercedes au sustinut ca pentru noua fabrica va fi nevoie de 200 de hectare.
Recent, Consiliul Judetean Cluj a aprobat extinderea parcului industrial de la Jucu, Tetarom 3, unde Nokia a realizat o fabrica de telefoane, cu aproximativ 200 de hectare.
Presa internationala a relatat ca Romania este favorita ca locatie pentru construirea unei uzine care va produce, incepand cu 2011, noile modelele A-Klasse si B-Klasse, destinate atat pietelor din vestul Europei, cat si tarilor emergente.
Principalul atu al Clujului este forta de munca mai ieftina - in timp ce in Polonia, salariul pe o ora este de 7,5 euro, in Romania acesta ajunge la doar 4 euro. In plus, Clujul poate oferi forta de munca calificata fiind centru universitar, infrastructura in care se investeste acum masiv si exemplul Nokia, care a relocat deja o fabrica aici. In plus, in zona Clujului deja se lucreaza pentru celebra marca Mercedes.
Din luna februarie a anului trecut, 60 de persoane lucreaza pentru compania germana Daimler, intr-o fabrica situata la cativa kilometri de la iesirea din municipiul Turda, spre Campia Turzii.
"Aici producem tot ceea ce inseamna tubulatura de metal pentru masini. De la tubulatura pentru motoare pana la tubulatura stucturala, facem tot aici", a declarat directorul general al fabricii MMM Autoparts, Jordi Priu.
In plus, producatorul german de componente pentru motoare Mercedes A-Klasse, compania Kolbenschmidt Pierburg, va investi pana la 120 de milioane de euro intr-o fabrica amplasata la Dej, judetul Cluj. Oficialii Kolbenschmidt Pierburg au vizitat in mai multe randuri Parcul Industrial Dej si, potrivit oficialilor locali, grupul german intentioneaza sa concesioneze 15 hectare de teren.
Constructia fabricii este programata sa demareze in urmatoarele luni, astfel incat sa inceapa productia anul viitor, au spus sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO