Companii

Fratii Penescu inchid si fabrica de zahar, iar brandul Pic dispare din piata

Fratii Penescu inchid si fabrica de zahar, iar brandul Pic dispare din piata
14.04.2010, 00:00 145

Noul administrator al Pic, PriceWaterhouseCoopers, lucreaza acumla finalizarea tabelului creantelor companiei, la aproximativ cinciluni de la intrarea in insolventa a retailerului roman.

Ilie Penescu, coproprietarul Pic, estima anul trecut datoriileretelei sale de hipermarketuri la 60 de milioane de euro, cei maiexpusi creditori fiind bancile.

"Planul de reorganizare va fi votat de creditori dupafinalizarea tabelului. Noi vrem sa fie reluata activitatea Pic", adeclarat Penescu.

Planul de reorganizare ar putea include si vanzarea unor active,precum terenuri sau spatii de hipermarketuri, insa actionarul Pic aprecizat ca pana acum nu s-a ajuns la negocieri avansate pentruastfel de tranzactii. Dupa inchiderea ultimului magazin operationalal retelei la inceputul lui 2010, fabricile de ambalare a zaharuluisi a altor produse alimentare detinute de companie au continuat safunctioneze, insa acestea aveau in 2008 o contributie de doar10-20% la cifra de afaceri a companiei Pic SA.

Penescu a spus ca inchiderea celor cinci hipermarketuri aafectat si businessul de productie al companiei. "Nu mai facemzaharul Pic. Produsele ambalate de noi se vindeau in special inreteaua Pic, iar acum mai avem productie doar pentru marcileproprii ale retelelor Real si Carrefour."

BCR si Banca Transilvania sunt cei mai mari creditori ai Pic,retailerul avand datorii totale de aproximativ 30 mil. euro catremai multe institutii financiare, potrivit datelor comunicateanterior de reprezentantii retelei.

PwC a devenit administratorul Pic la cererea BCR. Instantanumise in luna noiembrie a anului trecut trei cabinete individualede insolventa din judetul Arges ca administratori judiciari aicompaniei.

Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajati sirulaje de 150 mil. euro, fiind cel mai mare operator dehipermarketuri cu capital romanesc pe o piata estimata la 3miliarde de euro si dominata de marile lanturi internationaleprecum Carrefour, Real sau Kaufland. Inainte de a cere intrarea ininsolventa, fratii Penescu si-au reorganizat businessul si au datafara 1.200 de angajati. Potrivit ultimelor date disponibile,compania mai are sub 100 de angajati.

Cornel Penescu si fostul director al Pic Group, Liviu Facaleata,au fost eliberati in februarie dupa aproape noua luni petrecute inarest pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal.

In 2007, cele mai mari active detinute la acel moment de grup,patru hipermarketuri cu galerii comerciale erau evaluate la 70-80mil. euro, doua dintre acestea fiind aduse ca aport la capitalulsocial. Anul trecut actionarii Pic au apelat si la consultantii PwCpentru a-i ajuta in contractarea unui imprumut de urgenta pentrusalvarea retelei de hipermarketuri, insa nu au reusit sa obtinafinantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO