Fratii Penescu inchid si fabrica de zahar, iar brandul Pic dispare din piata

Autor: Mihaela Popescu 14.04.2010

Noul administrator al Pic, PriceWaterhouseCoopers, lucreaza acum la finalizarea tabelului creantelor companiei, la aproximativ cinci luni de la intrarea in insolventa a retailerului roman.

Ilie Penescu, coproprietarul Pic, estima anul trecut datoriile retelei sale de hipermarketuri la 60 de milioane de euro, cei mai expusi creditori fiind bancile.

"Planul de reorganizare va fi votat de creditori dupa finalizarea tabelului. Noi vrem sa fie reluata activitatea Pic", a declarat Penescu.

Planul de reorganizare ar putea include si vanzarea unor active, precum terenuri sau spatii de hipermarketuri, insa actionarul Pic a precizat ca pana acum nu s-a ajuns la negocieri avansate pentru astfel de tranzactii. Dupa inchiderea ultimului magazin operational al retelei la inceputul lui 2010, fabricile de ambalare a zaharului si a altor produse alimentare detinute de companie au continuat sa functioneze, insa acestea aveau in 2008 o contributie de doar 10-20% la cifra de afaceri a companiei Pic SA.

Penescu a spus ca inchiderea celor cinci hipermarketuri a afectat si businessul de productie al companiei. "Nu mai facem zaharul Pic. Produsele ambalate de noi se vindeau in special in reteaua Pic, iar acum mai avem productie doar pentru marcile proprii ale retelelor Real si Carrefour."

BCR si Banca Transilvania sunt cei mai mari creditori ai Pic, retailerul avand datorii totale de aproximativ 30 mil. euro catre mai multe institutii financiare, potrivit datelor comunicate anterior de reprezentantii retelei.

PwC a devenit administratorul Pic la cererea BCR. Instanta numise in luna noiembrie a anului trecut trei cabinete individuale de insolventa din judetul Arges ca administratori judiciari ai companiei.

Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajati si rulaje de 150 mil. euro, fiind cel mai mare operator de hipermarketuri cu capital romanesc pe o piata estimata la 3 miliarde de euro si dominata de marile lanturi internationale precum Carrefour, Real sau Kaufland. Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Penescu si-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 de angajati. Potrivit ultimelor date disponibile, compania mai are sub 100 de angajati.

Cornel Penescu si fostul director al Pic Group, Liviu Facaleata, au fost eliberati in februarie dupa aproape noua luni petrecute in arest pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal.

In 2007, cele mai mari active detinute la acel moment de grup, patru hipermarketuri cu galerii comerciale erau evaluate la 70-80 mil. euro, doua dintre acestea fiind aduse ca aport la capitalul social. Anul trecut actionarii Pic au apelat si la consultantii PwC pentru a-i ajuta in contractarea unui imprumut de urgenta pentru salvarea retelei de hipermarketuri, insa nu au reusit sa obtina finantare.