Companii

Francezii de la Lactalis renunta la untul La Dorna si-i numesc pe oamenii lor in functiile-cheie de conducere

Francezii de la Lactalis renunta la untul La Dorna si-i numesc pe oamenii lor in functiile-cheie de conducere
30.07.2009, 17:47 1140

Producatorul francez de produse lactate Lactalis, care a achizitionat anul trecut grupul La Dorna, a decis desfiintarea sectiei de unt detinuta la fabrica din Vatra Dornei, dupa ce recent francezii au demarat productia de cascaval President in unitatea respectiva. Productia de unt nu reprezenta activitatea de baza a grupului La Dorna.

Concomitent cu aceasta schimbare, Lactalis i-a adus pe directorul general de audit al grupului si pe CEO-ul fabricii din Croatia, care urmeaza sa fie compania de baza pentru extinderea regionala, in componenta consiliului de administratie din Romania. Schimbarile vin dupa ce anul trecut Lactalis a adus un nou CEO, director financiar si director de productie, toti din Franta, in timp ce pentru functia de director de marketing a numit un roman. Reprezentantii companiei nu au comentat aceste informatii, dupa ce au fost publicate in Monitorul Oficial.

Astfel, in urma demisiei lui Jean Valvis, fondatorul La Dorna, din functiile de administrator si presedinte al consiliului de administratie, aceste pozitii vor fi preluate de croatul Mato Zadro, de 35 de ani. Zadro a ocupat pozitia de CEO al producatorului de lactate Dukat din Croatia, achizitionat de Lactalis in urma cu doi ani. Potrivit presei croate, reprezentantii Lactalis declarau la momentul preluarii Dukat ca doresc sa faca din aceasta companie baza pentru extinderea regionala a grupului.

De asemenea, membrii consiliului de administratie l-au numit pe francezul Michel Peslier, directorul general de audit si afaceri juridice al grupului Lactalis, ca administrator al Dorna Lactate. Mandatul lui Peslier, in varsta de 50 de ani, a fost incheiat pe o perioada de patru ani.

Numirea acestora a fost realizata de Consiliul de Administratie al Dorna Lactate, parte a grupului La Dorna, la finalul lunii mai a acestui an, potrivit informatiilor aparute in Monitorul Oficial. Tot atunci, membrii consiliului au decis majorarea capitalului social al companiei cu peste 24,7 milioane de lei (5,8 mil. euro), la 53,7 milioane de lei (12,7 mil. euro), prin emiterea unui numar de 24,7 milioane de actiuni cu valoare nominala de un leu fiecare, potrivit aceleiasi surse.

Astfel, in urma acestei majorari de capital, grupul francez Lactalis va detine 46% din actiunile Dorna Lactate, prin intermediul companiei Lactalis Romania, si 53% din titluri prin intermediul companiei Roadside Investments Limited, achizitionata anul trecut de la omul de afaceri Jean Valvis.

Potrivit datelor Registrului Comertului, atat Lactalis Romania, cat si Roadside Limited apar si in actionariatul companiei Dorna, din Vatra Dornei, achizitionata anul trecut de la Jean Valvis.

Deciziile consiliului de administratie al Dorna Lactate au vizat si schimbarea auditorului financiar si infiintarea a 12 noi puncte de colectare a laptelui (opt proprii si cinci inchiriate) in judetul Suceava. Astfel, auditorul financiar al Dorna Lactate va fi incepand cu anul acesta Ernst & Young Assurance Services, compania care a asistat Lactalis si la preluarea producatorului de lactate din Vatra Dornei.

Potrivit datelor oferite anterior, producatorul brandului La Dorna a finalizat anul trecut cu afaceri de 41,5 mil. euro si 1.100 de angajati. In 2007, conform datelor Ministerului Finantelor, Dorna Lactate realiza afaceri de 32,2 mil. euro, aproape 85% din cifra de afaceri anuntata de fostul proprietar al companiei, Jean Valvis, la nivelul intregului grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO