Companii

Fostul sef al Friesland vrea sa cumpere o fabrica de lactate pentru maghiarii de la Sole. In vizor, Prodlacta Brasov

Fostul sef al Friesland vrea sa cumpere o fabrica de lactate pentru maghiarii de la Sole. In vizor, Prodlacta Brasov
24.02.2010, 23:04 231

Producatorul de lactate Sole-Mizo din Ungaria, condus de fostulsef al Friesland Romania Gerbrant de Boer, intentioneaza sa cumpereo fabrica de lactate in Romania, printre companiile vizatenumarandu-se Prodlacta Brasov, potrivit unor surse din industriecare sustin ca Sole-Mizo a realizat deja un audit la fabricabrasoveana.

"Nu doresc sa comentez", a fost raspunsul lui Gerbrant de Boer,directorul executiv al Sole-Mizo Ungaria. Executivul de origineolandeza a declarat insa inca de la inceputul anului trecut, candproducatorul din Ungaria a deschis o filiala in Romania, caSole-Mizo are in plan incheierea unor achizitii sau parteneriate cuproducatori din Romania si cresterea exporturilor cu aproximativzece procente in urmatorii ani, la 35% din cifra de afaceri.

Sole-Mizo, companie cu sediul central la Szeged - in Ungaria,detine patru fabrici care proceseaza anual 300.000 de hectolitri delapte si in care lucreaza aproximativ 1.200 de angajati.

In 2008 compania a avut o cifra de afaceri de 185 mil. euro, cu50 mil. euro peste cifra de afaceri a celui mai mare producator dinRomania, Friesland, in acelasi an. Producatorul maghiar detinebrandurile Sole, Mizo si Farmer.

O tranzactie dificila

Achizitia pachetului majoritar de actiuni al Prodlacta, companiecu afaceri de 16 mil. euro in 2008 controlata in proportie de 48,8%de asociatia salariatilor, va fi insa dificila in conditiile incare un pachet semnificativ din tilurile Prodlacta este detinut inprezent de Dairy Industry Of Xanthi "Rodopi", filiala aproducatorului grec Tyras. Compania elena a ajuns sa detina 27,7%din actiunile Prodlacta.

Reprezentantii Tyras, actionarul majoritar al producatorilorTyrom si Olympus, declarau la inceputul anului trecut ca au maimulte planuri de investitii pentru Romania pana la finalul anului2011.

Oficialii Tyras nu au putut fi contactati pana la inchidereaeditiei pentru a comenta asupra intentiilor lor actuale cu privirela businessul Prodlacta, iar reprezentantii Prodlacta nu au raspunssolicitarii ZF.

Cine este Gerbrant de Boer

De Boer, 40 de ani, cunoaste piata locala de lactate, deoarecein cei aproape opt ani in care s-a aflat la conducerea FrieslandRomania a realizat patru tranzactii a caror valoare a depasit 17milioane de euro.

In urma acestor tranzactii, filiala locala a Friesland si-aasigurat prima pozitie pe piata lactatelor, cu un rulaj de peste120 mil. euro in 2008.

In primii ani in care De Boer s-a aflat la conducerea filialeilocale a Friesland, grupul olandez era interesat si de producatorulBrenac, insa compania care acum este in insolventa pentrureorganizare nu era de vanzare la acel moment.

In prezent insa, potrivit surselor citate si producatorul Brenacs-ar afla pe lista de achizitii a grupului ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO