Fostul sef al Friesland vrea sa cumpere o fabrica de lactate pentru maghiarii de la Sole. In vizor, Prodlacta Brasov

Autor: Diana Tudor Stoica 24.02.2010

Producatorul de lactate Sole-Mizo din Ungaria, condus de fostul sef al Friesland Romania Gerbrant de Boer, intentioneaza sa cumpere o fabrica de lactate in Romania, printre companiile vizate numarandu-se Prodlacta Brasov, potrivit unor surse din industrie care sustin ca Sole-Mizo a realizat deja un audit la fabrica brasoveana.

"Nu doresc sa comentez", a fost raspunsul lui Gerbrant de Boer, directorul executiv al Sole-Mizo Ungaria. Executivul de origine olandeza a declarat insa inca de la inceputul anului trecut, cand producatorul din Ungaria a deschis o filiala in Romania, ca Sole-Mizo are in plan incheierea unor achizitii sau parteneriate cu producatori din Romania si cresterea exporturilor cu aproximativ zece procente in urmatorii ani, la 35% din cifra de afaceri.

Sole-Mizo, companie cu sediul central la Szeged - in Ungaria, detine patru fabrici care proceseaza anual 300.000 de hectolitri de lapte si in care lucreaza aproximativ 1.200 de angajati.

In 2008 compania a avut o cifra de afaceri de 185 mil. euro, cu 50 mil. euro peste cifra de afaceri a celui mai mare producator din Romania, Friesland, in acelasi an. Producatorul maghiar detine brandurile Sole, Mizo si Farmer.

O tranzactie dificila

Achizitia pachetului majoritar de actiuni al Prodlacta, companie cu afaceri de 16 mil. euro in 2008 controlata in proportie de 48,8% de asociatia salariatilor, va fi insa dificila in conditiile in care un pachet semnificativ din tilurile Prodlacta este detinut in prezent de Dairy Industry Of Xanthi "Rodopi", filiala a producatorului grec Tyras. Compania elena a ajuns sa detina 27,7% din actiunile Prodlacta.

Reprezentantii Tyras, actionarul majoritar al producatorilor Tyrom si Olympus, declarau la inceputul anului trecut ca au mai multe planuri de investitii pentru Romania pana la finalul anului 2011.

Oficialii Tyras nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta asupra intentiilor lor actuale cu privire la businessul Prodlacta, iar reprezentantii Prodlacta nu au raspuns solicitarii ZF.

Cine este Gerbrant de Boer

De Boer, 40 de ani, cunoaste piata locala de lactate, deoarece in cei aproape opt ani in care s-a aflat la conducerea Friesland Romania a realizat patru tranzactii a caror valoare a depasit 17 milioane de euro.

In urma acestor tranzactii, filiala locala a Friesland si-a asigurat prima pozitie pe piata lactatelor, cu un rulaj de peste 120 mil. euro in 2008.

In primii ani in care De Boer s-a aflat la conducerea filialei locale a Friesland, grupul olandez era interesat si de producatorul Brenac, insa compania care acum este in insolventa pentru reorganizare nu era de vanzare la acel moment.

In prezent insa, potrivit surselor citate si producatorul Brenac s-ar afla pe lista de achizitii a grupului ungar.