Companii

Fosta Flacara din Cluj vrea sa reduca lohn-ul la jumatate

11.11.2004, 00:00 84

Producatorul de confectii clujean LCS Conf, fosta societate Flacara, intentioneaza ca pana in 2010, ponderea productiei in sistem lohn sa scada sub 50% din activitatea firmei, in conditiile in care, in prezent, 95% din produsele firmei se produc in acest sistem.
In acest scop, firma si-a lansat la sfarsitul anului trecut primul brand propriu, Falla, iar in martie 2004 a deschis primul magazin din Bucuresti, care se alatura celor doua existente in Cluj.
In octombrie, vanzarile Falla pe piata interna au depasit 5 mld lei, iar conducerea companiei mizeaza pe productia sub nume propriu pentru a castiga o cota importanta din piata interna.
"Am hotarat sa schimbam strategia firmei pentru ca trebuie sa crestem ponderea productiei propriei marci. Am decis sa nu mai acordam dividende, indiferent de nivel, pentru ca trebuie sa castigam piata interna. Avem nevoie de lichiditati pentru a deschide mai multe magazine, pentru investitii in marketing si publicitate, dar si pentru a deschide reprezentante proprii in Uniunea Europeana", a declarat pentru ZF Transilvania, Vasile Leordean, director general LCS Conf.
El a subliniat ca firma pe care o conduce "imbraca" anual peste un milion de europeni, dar ca doreste sa intre pe piata externa si cu propriile colectii. "Am realizat deja primul export de produse proprii in Olanda, si ne orientam in continuare catre piata vestica si cea a Rusiei. Inainte de ?89, Rusia era principala tara in care ajungeau exporturile Flacara, iar in prezent ne propunem sa gasim noi posibilitati de vanzare pe aceasta piata", a mai spus Leordean.
Compania clujeana lucreaza in prezent in proportie de 95% in sistem lohn, realizand imbracaminte pentru nume importante din industria modei. Benetton sau Esprit sunt printre clientii vechi ai fabricii clujene, iar ultimele contracte semnate au fost cu Gerry Weber, pentru productia de blaizere, si Max Mara pentru produse de dama.
"Fazele de lohn clasic vor disparea o data cu intrarea in UE si va incepe un lohn partial, in care clientul va fi degrevat de sarcinile actuale, ajungandu-se la activitati de export sub numele clientului", a afirmat Razvan Manole, directorul comercial al LCS Conf.
Conducerea firmei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 260 mld. lei (circa 6,5 mil. euro), cu 23% mai mare decat in 2003. La sfarsitul lunii septembrie, LCS Conf inregistrase vanzari de aproximativ 200 mld. lei. "La volumul productiei noastre, sumele incasate reprezinta doar plata manoperei, dar daca ar fi vorba despre productie proprie am obtine de cinci ori mai mult", a afirmat Leordean.
LCS Conf este fosta fabrica Flacara, infintata in 1949, la Cluj-Napoca. In 1989, compania Flacara avea 2.500 de angajati si aproximativ 50% din productie era destinata exportului pentru Europa de Est, SUA si Canada. In 1997, societatea romano-germana Leotex Industries a cumparat pachetul majoritar de actiuni si a investit in retehnologizare si instruirea fortei de munca peste 8 mil. $. In prezent, compania are 1.800 de angajati, iar din luna august a devenit LCS Conf, in urma divizarii societatii Flacara.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO