Companii

FM Logistic pregateste investitii de 100 mil. euro

13.12.2009, 23:08 155

Integratorul logistic francez FM Logistic a anuntat investitiide 100 de milioane de euro in urmatorii 4-5 ani cu scopul de adezvolta propriile depozite pe plan local odata cu crestereanumarului de clienti si a volumului de marfa procesat.

In cursul acestui an a fost finalizata investitia la Dudesti,Timisoara, unde compania a investit aproape 20 de milioane de euro,socotind si costul terenului si costurile de adaptare a cailor deacces. Urmatorul proiect urmeaza sa fie construit in Petresti,Chiajna.

"La Petresti vom avea patru module logistice, fata de cele douadin Dudesti. Petresti este la 70 de km de Bucuresti, iar intreaprilie 2010 si decembrie 2010, in functie de licitatia pentruconstructie, vom crea o capacitate de 110.000 mp si circa 800 -1.100 de locuri de munca, in functie de contracte, clienti sibusiness", a declarat Sylvain Cotin, director general al FMLogistic Ungaria & Romania.

Compania a inregistrat afaceri de 18 milioane de euro anultrecut, iar pentru exercitiul financiar 2009 (aprilie 2009 - martie2010) previzioneaza un nivel asemanator. FM Logistic, care are 600de angajati pe plan local, a obtinut 55% din afaceri dinactivitatile de depozitare, 40% din transport si 5% dinactivitatile de co-packing (co-ambalare).

"In sectorul nostru criza a lovit din plin, iar al doilea impacta venit din partea cursului valutar. In 2010 poate vom fi aproapede 20 mil. euro. Este mai jos decat estimarea initiala din acestecauze. Suntem acum in faza de buget si comunicam cu clientii pentruca avem nevoie de inputul lor", a spus Cotin. Compania seconcentreaza pe businessul logistic din FMCG si retail. "Oamenii numai cumpara automobile, real estate, obiecte de lux, dar continuasa manance, iar noi trebuie sa continuam sa ii aprovizionam", aspus Carlos Velez, director FM Logistic Europa Centrala.

Clientii noi sustin businessul

FM Logistic a intrat pe piata locala in 2003 in urma semnariiunui parteneriat cu Nestlé pentru care presteaza activitatilogistice intr-un terminal de 13.000 mp la Timisoara. Printreclientii FM Logistic pe plan local se mai numara si retailerul Corasi companiile Procter & Gamble, Henkel, L'Oréal si YvesRocher.

"Nu te poti astepta ca businessul actual sa creasca, decitrebuie sa compensam prin contracte noi. De saptamana trecuta avemun nou client, pe Sanofi Aventis - Zentiva. Din al doilea trimestrudin 2010 vom presta servicii logistice si vom opera 2.500 mp inBucuresti, spatiu specializat, cu zone de temperatura pentrumedicamente", a spus Cotin. El a adaugat ca in Romania capacitateade depozitare este in proportie de 90% ocupata, in conditiile incare o ocupare de peste 92% nu ar mai permite un flux operationaloptim si ar aduce pierderi din operarea capacitatilor.

Integratorul logistic opereaza mai mult de 60.000 mp deplatforme logistice in Timisoara ( 3 locatii) , Bucuresti ( 2locatii inchiriate de la Cefin) si cate o unitate in Cluj-Napoca siBacau. In Romania flota de trailere numara 120 de unitati alesubcontractorilor si 45 de unitati proprii, iar pe parcursul anuluiviitor francezii urmaresc cresterea capacitatii de transport cuinca 10 trailere.

Sylvain Cotin spune ca operatiunile locale sunt de aproape 3 orimai mari, ca volum, decat cele din Ungaria, pe care le are insubordine. Cifra de afaceri prognozata pentru 2009 in Ungaria estede 7 milioane de euro.

O afacere de familie

FM Logistic a fost fondat in 1967 in Franta de catre familiileFaure si Machet, care sunt principalii actionari. In 2008 afacerileintegratorului logistic au ajuns la 677 de milioane de euro, iarpentru 2009 se estimeaza un nivel de 668 de milioane de euro,ajustat in functie de fluctuatiile cursului de schimb din toatetarile unde deruleaza operatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO