FM Logistic pregateste investitii de 100 mil. euro

Autor: Alexandru Anghel 13.12.2009

Integratorul logistic francez FM Logistic a anuntat investitii de 100 de milioane de euro in urmatorii 4-5 ani cu scopul de a dezvolta propriile depozite pe plan local odata cu cresterea numarului de clienti si a volumului de marfa procesat.

In cursul acestui an a fost finalizata investitia la Dudesti, Timisoara, unde compania a investit aproape 20 de milioane de euro, socotind si costul terenului si costurile de adaptare a cailor de acces. Urmatorul proiect urmeaza sa fie construit in Petresti, Chiajna.

"La Petresti vom avea patru module logistice, fata de cele doua din Dudesti. Petresti este la 70 de km de Bucuresti, iar intre aprilie 2010 si decembrie 2010, in functie de licitatia pentru constructie, vom crea o capacitate de 110.000 mp si circa 800 - 1.100 de locuri de munca, in functie de contracte, clienti si business", a declarat Sylvain Cotin, director general al FM Logistic Ungaria & Romania.

Compania a inregistrat afaceri de 18 milioane de euro anul trecut, iar pentru exercitiul financiar 2009 (aprilie 2009 - martie 2010) previzioneaza un nivel asemanator. FM Logistic, care are 600 de angajati pe plan local, a obtinut 55% din afaceri din activitatile de depozitare, 40% din transport si 5% din activitatile de co-packing (co-ambalare).

"In sectorul nostru criza a lovit din plin, iar al doilea impact a venit din partea cursului valutar. In 2010 poate vom fi aproape de 20 mil. euro. Este mai jos decat estimarea initiala din aceste cauze. Suntem acum in faza de buget si comunicam cu clientii pentru ca avem nevoie de inputul lor", a spus Cotin. Compania se concentreaza pe businessul logistic din FMCG si retail. "Oamenii nu mai cumpara automobile, real estate, obiecte de lux, dar continua sa manance, iar noi trebuie sa continuam sa ii aprovizionam", a spus Carlos Velez, director FM Logistic Europa Centrala.

Clientii noi sustin businessul

FM Logistic a intrat pe piata locala in 2003 in urma semnarii unui parteneriat cu Nestlé pentru care presteaza activitati logistice intr-un terminal de 13.000 mp la Timisoara. Printre clientii FM Logistic pe plan local se mai numara si retailerul Cora si companiile Procter & Gamble, Henkel, L'Oréal si Yves Rocher.

"Nu te poti astepta ca businessul actual sa creasca, deci trebuie sa compensam prin contracte noi. De saptamana trecuta avem un nou client, pe Sanofi Aventis - Zentiva. Din al doilea trimestru din 2010 vom presta servicii logistice si vom opera 2.500 mp in Bucuresti, spatiu specializat, cu zone de temperatura pentru medicamente", a spus Cotin. El a adaugat ca in Romania capacitatea de depozitare este in proportie de 90% ocupata, in conditiile in care o ocupare de peste 92% nu ar mai permite un flux operational optim si ar aduce pierderi din operarea capacitatilor.

Integratorul logistic opereaza mai mult de 60.000 mp de platforme logistice in Timisoara ( 3 locatii) , Bucuresti ( 2 locatii inchiriate de la Cefin) si cate o unitate in Cluj-Napoca si Bacau. In Romania flota de trailere numara 120 de unitati ale subcontractorilor si 45 de unitati proprii, iar pe parcursul anului viitor francezii urmaresc cresterea capacitatii de transport cu inca 10 trailere.

Sylvain Cotin spune ca operatiunile locale sunt de aproape 3 ori mai mari, ca volum, decat cele din Ungaria, pe care le are in subordine. Cifra de afaceri prognozata pentru 2009 in Ungaria este de 7 milioane de euro.

O afacere de familie

FM Logistic a fost fondat in 1967 in Franta de catre familiile Faure si Machet, care sunt principalii actionari. In 2008 afacerile integratorului logistic au ajuns la 677 de milioane de euro, iar pentru 2009 se estimeaza un nivel de 668 de milioane de euro, ajustat in functie de fluctuatiile cursului de schimb din toate tarile unde deruleaza operatiuni.