Companii

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: Mai mult de jumătate dintre antreprenorii români consideră că rezultatele din acest an sunt mai bune decât în anul precedent, dar mediul de afaceri este în continuare plin de provocări

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România

Autor: Alexandra Matei

21.07.2023, 00:07 841

Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile din România anul acesta sunt inflaţia (semnalată în peste 56% din companii), scăderea cererii interne (28%) şi costurile ridicate ale creditelor (34%) Aproape 60% dintre antreprenori spun că se vor autofinanţa în 2023, faţă de 40% în 2022, decizie la care au recurs din cauza creşterii costurilor de creditare.

Peste 50% dintre antreprenorii ro­mâni sunt de părere că în anul 2023 businessurile lor înregis­trea­ză rezultate mai bune decât în anul anterior, cel puţin până în acest moment, afirmă Florin Jianu, preşe­dintele Consiliului Naţional al Între­prin­derilor Private Mici şi Mijlocii din Ro­mânia (CNIPMMR), pe baza datelor cen­tralizate în ediţia cu numărul 21 a lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România.

„Peste 50% dintre întreprinzătorii ches­tio­naţi relevă faptul că performanţele aces­tui an, până în acest moment, au fost mai bune decât în anul precedent. Antrepreno­rul român este atent la reputaţia firmei şi la serviciile postvânzare, deci există o re­cu­renţă în relaţia cu clienţii, cu partenerii şi cu furnizorii. Circa 70% dintre întreprinzători pun accent pe stabilitatea angajaţilor. Pe de altă parte, din nefericire, antreprenorul român este conservator şi inovează foarte puţin în propria companie - mai puţin de unu din trei întreprinzători foloseşte inova­rea drept atribut pentru propria companie“, a spus preşedintele CNIPMMR în timpul unei conferinţe de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO