Companii

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Opt din zece IMM-uri vor fi afectate de eventualele modificări ale Codului fiscal pe care guvernul le ia în calcul pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Opt din zece IMM-uri...

Autor: Alexandra Matei

14.07.2023, 09:00 270

♦ Guvernul României se gândeşte să elimine anumite facilităţi fiscale pentru angajaţii din agricultură, construcţii, industria alimentară sau IT din toamna acestui an ♦ Măsurile care ar avea cel mai mare impact negativ asupra activităţii IMM-urilor sunt creşterea valorii TVA-ului, renunţarea la cota unică, renunţarea la facilităţile CASS pentru domeniul construcţiilor şi al agriculturii şi renunţarea la impozitul pe venit pentru salariaţii din domeniul IT.

Opt din zece IMM-uri vor fi afectate de eventualele măsuri pe care Guvernul României le-ar putea lua înce­pând cu 1 septembrie 2023, afirmă Florin Jianu, preşedin­tele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, în urma unui sondaj realizat recent în cadrul CNIPMMR. În spaţiul public, precizează el, se vehiculează că guvernul ar lua în calcul eliminarea anumitor facilităţi fiscale pentru angajaţii din agricultură, construcţii, industria alimentară sau IT, în vederea creşterii veniturilor la bugetul de stat.

„Opt din zece IMM-uri ar fi afectate de eventualele mo­dificări ale Codului fiscal. Apelul IMM-urilor către gu­vern este un apel la raţiune. Vorbim de contracte şi de bu­getele companiilor. (...) Nu schimbi şi nu creşti taxele atunci când motoarele economiei încetinesc – producţia in­dustrială încetineşte, la fel şi consumul. Aceste măsuri de creştere a TVA-ului pe modificarea impozitării şi a taxelor e­xact pe domeniile care au tras economia în ultima peri­oadă vor avea un efect de bumerang“, a spus preşedintele CNIPMMR în timpul unei conferinţe de presă.

În acest moment, angajaţii din IT, construcţii şi industria alimentară şi agricultură beneficiază de scutirea de plată a impozitului pe venit şi, în unele cazuri, şi de scutirea contribuţiei la sănătate. În construcţii sunt scutiţi circa 550.000 de angajaţi, în IT aproximativ 100.000, iar în industria agroalimentară 250.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO