Companii

Florin Andronescu: Piata avea nevoie de o corectie majora, pentru ca s-a ajuns la prea multe repere false

Florin Andronescu: Piata avea nevoie de o corectie majora, pentru ca s-a ajuns la prea multe repere false

Florin Andronescu, actionar al Sanador: Este o oportunitate formidabila, pentru ca poti achizitiona la un pret mult mai mic actiuni, produse, forta de munca. Cand o companie are de redus niste costuri, prima zona la care se uita este cea a beneficiilor. Cum nu se poate renunta la telefon sau la masina de serviciu, se taie sau se reduce abonamentul sau asigurarea medicala. "The worst case scenario" ar fi trebuit sa existe in permanenta ca instrument de lucru in orice companie. Eu l-am avut intotdeauna in minte si ma pregateam in fiecare an pentru o situatie critica. Este ca acele planuri de evacuare din cladire. Esti obligat sa le pui pe usa, dar nimeni nu-si pune problema sa le si foloseasca.

30.10.2008, 15:40 50

"Cea mai mare greseala pe care un antreprenor o poate face in acest moment este sa nu ia in considerare posibilitatea de recesiune, sa creada ca lucrurile nu vor fi chiar atat de rele si sa isi continue afacerea cu aceleasi planuri. El se poate trezi la un moment dat in situatia limita de a inchide afacerea sau de a o vinde pe nimic", a spus Andronescu, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

El considera ca intotdeauna in business a existat si "the worst case scenario" (scenariul cel mai pesimist), dar ca pana acum nu a fost luat in calcul de managerii si oamenii de afaceri din Romania.
"Ar fi trebuit sa existe in permanenta ca instrument de lucru in orice companie. Eu l-am avut intotdeauna in minte si ma pregateam in fiecare an pentru o situatie critica. Este ca acele planuri de evacuare din cladire. Esti obligat sa le pui pe usa, dar nimeni nu-si pune problema sa le si foloseasca", este de parere Andronescu.
In cazul Sanador, el spune ca "the worst case scenario" ar fi o diminuare de piata. Pana acum serviciile medicale private au atins ritmuri de crestere de 30-40% anual, fiind cotate drept unul dintre domeniile cele mai atractive si cu cele mai mari perspective de crestere din economie.
"Cand o companie are de redus niste costuri, prima zona la care se uita este cea a beneficiilor. Cum nu se poate renunta la telefon sau la masina de serviciu, se taie sau se reduce abonamentul sau asigurarea medicala. Si din acest punct de vedere un impact asupra industriei medicale private va exista", a continuat Andronescu.
Sanador, principalul business in care omul de afaceri investeste in prezent, a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 7 mil. euro, cu 10% peste estimarile initiale, iar anul acesta obiectivul a fost stabilit la 13,5 mil. euro.
Marja EBITDA estimata pentru acest an este de 23 - 24%.
"La Sanador ne atingem bugetul pentru acest an. Pentru 2009 inca nu am facut bugetul. Aveam o crestere generica la care ne raportam, dar va trebui sa ne uitam mai in detaliu", a afirmat Andronescu.
"In ceea ce priveste planurile de investitii, acestea vor trebui sa fie ajustate fie si numai pentru ca piata financiara sufera ca si cost cat si ca lichiditati disponibile."
Sanador a anuntat anterior ca va investi 12 mil. euro in constructia unui boutique spital, pe segmentul high-end. Andronescu spune ca planurile nu au fost modificate, business plan-ul final fiind pe masa bancilor pentru obtinerea de finantare.
In ipoteza in care bancile nu acorda finantarea, Andronescu spune ca exista si alte variante precum atragerea unui fond de investitii in actionariat.
In ceea ce priveste celelalte doua afaceri la care are actiuni, Andronescu spune ca acestea "nu sufera extraordinar", poate doar Kiwi Finance pe partea de ipotecar.
Cu toate acestea, Andronescu nu priveste cu ingrijorare situatia internationala si spune ca dupa un interval de doi ani lucrurile se vor aseza pe un nou fagas.
"Nu este sfarsitul lumii. Dupa ce corectia va avea loc, vom vedea din nou cresteri. Nu am de ce sa fiu ingrijorat, pentru ca sunt convins ca era nevoie de o corectie majora, de o reasezare a unor valori. S-au creat atat de multe repere in acesti ani de cresteri la nivel mondial, incat in ultima perioada au devenit false. Aceste repere vor trebui reconsiderate, iar aceasta revizuire a planurilor va determina si o reasezare a jucatorilor", spune Andronescu.
Exista intotdeauna, a continuat omul de afaceri, un stadiu dincolo de care nu se mai poate scadea, iar in cazul evaluarii unei companii acesta este reprezentat de nivelul la valoarea este egala cu nivelul profitului operational (multiplu de unu al EBITDA).
"La evaluarea unei companii, una dintre cele mai cunoscute formule este multiplicarea profitului operational care in SUA ajunsese si la 17-18 datorita unor lichiditati crescute si nevoii de plasamente. Daca evaluarea este egala cu multiplu operational, atunci este bottom line. Daca chiar vom ajunge acolo, este greu de spus", a spus Andronescu.
Criza internationala poate fi valorificata de catre antreprenorii cu lichiditati, acesta fiind si unul dintre aspectele pozitive din prezent.
"Este o oportunitate formidabila pentru ca poti achizitiona la un pret mult mai mic actiuni, produse, forta de munca", sustine omul de afaceri.
La baza intregii situatii internationale se afla in opinia lui Andronescu goana dupa profit a companiilor, profit care nu intot-deauna se poate realiza la nivelul scontat.
"Vorbim de o criza indusa foarte mult sentimental. Exista o componenta nefericita care genereaza cu ciclicitate diverse tipuri de criza, componenta care se numeste profit. Exista un gen de goana dupa profit oarecum artificiala", spune Andronescu.
In momentul in care companiile, in special cele listate, nu au mai reusit sa mentina trendul de crestere a profitului in linie cu bugetele stabilite, au aparut distorsiunile, iar daca la acestea adaugam "zona sentimentala", in opinia lui Andronescu apar crizele.
Printr-o situatie oarecum similara, omul de afaceri spune ca a trait in 1999, cand piata s-a injumatatit ca volume, iar la nivel macroecomic au aparut hiperinflatia si ratele dobanzii de 120%.
"Pentru antreprenori solutiile au fost doua. Fie apelezi la investitorii de portofoliu, fondurile de investitii, sa te recapitalizezi, fie restructurezi", spune Andronescu, care la acea vreme detinea afacerea Flanco.
El a preferat atunci varianta fondului de investitii, "avand ferma convingere ca situatia este una temporara".
Din acest punct de vedere, contextul actual este unul favorabil fondurilor de investitii, care pot cumpara mai ieftin, avand si avantajul lichiditatii. Pentru antreprenorii care nu se gandesc la fonduri de investitii, cea de-a doua varianta presupune restructurari, reduceri de costuri, inghetari de salarii, disponibilizari, lucruri "dureroase, dar necesare".
Ajustarile la nivelul profitabilitatii vor incepe inca din trimestrul trei, in aceasta saptamana urmand sa fie anuntate rezultatele financiare pentru multe dintre multinationale. "Dar acest lucru nu-i nimic fata de trimestrul patru aducator a 35-40% din businessul anului, care impactat negativ de un consum micsorat, va genera niste rezultate mult sub asteptari", spune omul de afaceri, cunoscut in special pentru dezvoltarea afacerii Flanco.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO