Companii

Farmaceutica Remedia şi-a propus un avans de 20% şi ia în calcul achiziţia de farmacii

Farmaceutica Remedia şi-a propus un avans de 20% şi ia în calcul achiziţia de farmacii

Autor: Ioana David

24.01.2012, 11:58 501

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia, controlat de omul de afaceri Valentin Ţăruş, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de aproximativ 60 mil. euro, în creştere cu 20% comparativ cu nivelul de anul trecut.

"Situaţiile financiare aferente anului 2011 nu sunt încă gata. În mod cert însă Farmaceutica Remedia va încheia anul 2011 cu o cifră de afaceri uşor peste 50 de milioane de euro", a spus Robert Peloiu, directorul general al companiei.

El a precizat că la realizarea bugetului a fost luat în calcul un curs de 4,35 lei/euro în concordanţă "cu opiniile analiştilor financiari din marile bănci".

Totodată, compania şi-a propus pentru acest an să realizeze un profit net de peste 5 milioane de lei. În primele nouă luni ale anului 2011, compania a raportat un profit net de aproape 4,1 milioane de lei (circa 1 mil. euro), în creştere cu 39% comparativ cu rezultatele din intervalul similar din 2010, conform datelor de la BVB, acolo unde compania este listată.

La BVB, Remedia are o capitalizare de 21,2 milioane de lei (5 milioane de euro).

"Bugetul de investiţii propus pentru 2012 va depăşi 2,5 milioane de lei. Vom investi în farmaciile existente (...), deschiderea de noi farmacii prin achiziţia fondului de comerţ, în cazul în care actuala lege nu se schimbă în sensul liberalizării deschiderii de farmacii, achiziţia de noi mijloace de transport adaptate cerinţelor actuale (...)", a mai spus Robert Peloiu.

Deschiderea de noi farmacii trebuie să respecte reglementările în vigoare. Cel mai important criteriu este cel demografic, deoarece numărul maxim de unităţi dintr-un oraş este stabilit prin lege şi este deja atins. De aceea, extinderea lanţurilor se poate face prin cumpărarea de farmacii existente.

Multe farmacii independente sunt la vânzare deoarece se confruntă cu probleme de lichiditate în condiţiile în care statul decontează reţetele după 300 de zile.

Un an dificil

La nivelul rulajului total al Remedia, activitatea de distribuţie generează aproape 60%, derulându-se prin intermediul celor opt centre logistice (din Bucureşti, Deva, Timişoara, Braşov, Craiova, Iaşi, Piteşti şi Târgu-Mureş), potrivit datelor din raportul de la nouă luni 2011. Circa 40% din rulaj este generat de vânzările reţelei proprii, Remedia, conform aceleiaşi surse.

Directorul general al companiei spune că în acest moment Farmaceutica Remedia deţine direct sau indirect 60 de farmacii, în condiţiile în care 7 farmacii deţinute indirect sunt ale unor societăţi controlate în proporţie de cel puţin 95% de către companie.

"Piaţa farma în 2012 va evolua ascendent atât ca volum fără a depăşi însă 10%, cât şi ca dificultate. Provocările anului 2012 în piaţa farma vor fi legate în principal de diminuarea marjelor, majorarea termenelor de plată la care statul îşi plăteşte debitele şi riscul de intrare în faliment a farmaciilor independente şi creşterea astfel a riscului de neîncasare a creanţelor de către distribuitorii de medicamente (...)", a mai spus Robert Peloiu.

Piaţa revine la o creştere de două cifre

Cele mai recente estimări cu privire la evoluţia pieţei de medicamente, care se ridică la 2,5 miliarde de euro, arată o creştere de peste 10% şi aparţin firmei de cercetare IMS Health.

Din informaţiile disponibile până acum reiese că majoritatea companiilor din domeniu se aşteaptă la creşterea afacerilor în 2012.

Astfel, A&D Pharma, cel mai mare grup farma, care cuprinde distribuitorul Mediplus, reţeaua Sensiblu, o firmă de marketing & sales precum şi clinicile Anima, mizează pe un avans de sub 10%.

Distribuitorul ADM Farm are un buget construit pe o creştere de 15%. Ropharma, business controlat de omul de afaceri Mihai Miron, are două variante de buget pentru 2012, una care prevede o creştere cu 15% şi alta care prevede un plus de peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO