Companii

Familia Adamescu, venituri in scadere cu 30% la hotelul Rex

13.08.2009, 17:43 23

Hotelul de cinci stele Rex din Mamaia, controlat de familia Adamescu, a inregistrat in primele sase luni din acest an o scadere de 30% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului anterior si a operat la un grad de ocupare mediu de 70%, adica doar 71 de camere au fost ocupate dintr-un total de 102.

"Acest rezultat este cauzat in primul rand de scaderea cererii de pe litoralul romanesc si in general de scaderea de pe toate segmentele de piata din tara, ce se reflecta direct in numarul de camere ocupate", a declarat Gabriela Oude Vrielink, directorul general al hotelului, care nu a precizat la cat se ridica cifra de afaceri in valoare absoluta.

Ea apreciaza ca primele doua luni de vara din acest sezon au fost "oarecum linistite, criza facandu-se simtita si in aceste luni", in care gradul de ocupare mediu a fost de 70%.

"Hotelul a fost plin cam in fiecare weekend, diferenta fiind insa evidenta fata de zilele din timpul saptamanii, cand am beneficiat de sejururi (turisti veniti in vacanta - n.r.) intr-o masura mult mai mica comparativ cu anul trecut", a sustinut Vrielink.

Spre comparatie cu anul trecut, a scazut cu peste 50% numarul turistilor straini, insa a crescut numarul oamenilor de afaceri straini. Reprezentanta companiei nu a precizat cati din turistii hotelului sunt straini.

"Cel mai probabil datorita scaderii tarifelor, hotelul a devenit accesibil acestui segment de piata, fata de anii trecuti." Tarifele in euro ale hotelului au fost reduse cu valori cuprinse intre 25 si 30% fata de nivelul celor de anul trecut, dar din cauza cresterii cursului de schimb, tarifele sunt similare in lei cu cele din 2008, apreciaza directorul general al companiei. Pretul unei camere duble este de 220 de euro, potrivit datelor de pe site-ul hotelului.

"Daca pentru clientul tipic al hotelului Rex suma totala de pe factura nu era si nu este nici acum o preocupare, totusi diferenta fata de anul trecut este aceea ca turistii sunt mai atenti la ceea ce primesc. Astfel, am introdus in tarife mai multe servicii."

La inceputul anului, familia Adamescu i-a demis pe directorul general adjunct, pe seful de restaurant si pe responsabilul de food&beverage din hotel, din cauza faptului ca acestia isi infiintasera o companie pentru deschiderea unui restaurant, actiune pe care Carmen Adamescu a numit-o "conflict de interese".

Pe viiitor, familia Adamescu intentioneaza sa afilize hotelul Rex la un lant international care nu este prezent inca pe piata romaneasca. Hotelul a intrat in proprietatea familiei Adamescu in anul 2006, cand a fost preluat de la Viorel Paunescu si alti actionari elvetieni, in urma unei tranzactii de circa 10 milioane de euro. Familia Adamescu mai controleaza, prin firma Nova Trade, complexul comercial Unirea Shopping Center si compania de asigurari Astra Asigurari. De asemenea, mai detin actiuni la retailerul IT Flamingo International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO