Companii

Fabrica Nokia de la Jucu: trecerea de la industria grea la tehnologia avansata

Fabrica Nokia de la Jucu: trecerea de la industria grea la tehnologia avansata

Fabrica si-a inceput productia cu 350 de angajati directi, alaturi de romani aici lucrand si indieni, americani sau finlandezi

12.02.2008, 18:53 127

"Buna ziua, domnule ambasador! Va sun de pe primul telefon realizat la Cluj!", a spus Putkiranta. "Felicitari! Sunt fericit si mandru ca Nokia a realizat aceasta investitie la Cluj", s-a auzit din speaker-ul telefonului raspunsul ambasadorului.
Dupa convorbirea telefonica, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au primit cate un telefon mobil.
"Astazi se scrie si se face istorie la Cluj. La nivel simbolic, este momentul desprinderii fata de comunism, este trecerea de la industria tip CUG (Combinatul de Utilaj Greu - n.r.), la industria tip Nokia - adica tehnologie avansata", a declarat Boc.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Cluj a declarat ca peste 20.000 de clujeni vor putea sa lucreze, in viitor, in Parcul Tetarom III, unde se afla fabrica Nokia.
"Negocierile (pentru a aduce Nokia - n.r.) au fost dure, unele s-au purtat si la Viena. Vom mai aduce aici si alte companii, la fel de importante, suntem acum in ipostaza in care noi alegem cine vine aici", a spus Nicoara. Inaugurarea liniei de productie a fabricii din Jucu este prima etapa a investitiei de 60 mil. euro pe care o va derula Nokia, unitatea urmand sa functioneze la capacitate maxima anul viitor.
Deocamdata, fabrica si-a inceput productia cu 350 de angajati directi, atat din sectorul de management si administrativ, cat si in productie. Majoritatea angajatilor sunt romani, in special din localitatile apropiate (Dej, Gherla si Cluj-Napoca), dar la Jucu lucreaza si indieni, americani sau finlandezi. "Facem angajari in fiecare saptamana", a declarat John Guerry, managerul fabricii din Jucu. Activitatea liniei de asamblare a fost demarata cu personal roman, pe posturi de "key operators", care au fost calificati in strainatate si care se vor ocupa in continuare de pregatirea noilor angajati. Activitatea operatorilor de pe linia de productie consta in asamblarea telefoanelor, punerea in cutie si cantarirea acestora.
Oficialii concernului finlandez nu au dorit sa comenteze asupra nivelului salariilor acordate angajatilor romani, afirmand ca acestia primesc un salariu competitiv pe piata de forta de munca romaneasca si un pachet de beneficii care include bonuri de masa si servirea unei mese calde in incinta fabricii. Presa internationala a relatat ca Nokia a fost convinsa sa vina sa investeasca in Romania in special de costurile reduse cu forta de munca. International Herald Tribune a scris ca un muncitor german din fabrica pe care Nokia a inchis-o la Bochum castiga in medie aproximativ 30.000 de euro pe an, in timp ce muncitorii romani vor catiga doar o treime din aceasta suma.
"Deschiderea fabricii de la Jucu si inchiderea fabricii din Bochum sunt doua decizii diferite. Am venit aici datorita cresterii rapide a pietei din Europa, Orientul Mijlociu si Africa", a declarat Juha Putkiranta, vicepresedintele Nokia. "Am ales Clujul datorita pozitionarii foarte bune pentru pietele aflate in dezvoltare, pentru ca aici exista o traditie industriala, tehnologica, care ne-a ajutat sa recrutam personal si pentru ca am considerat importanta crearea acestui parc industrial care permite partenerilor nostri sa ni se alature", a mai spus el. "Aceasta zona va deveni una cu un grad foarte inalt de tehnologie."
In cursul acestui an, primii doi furnizori ai concernului Nokia vor incepe la Jucu constructia unitatilor de productie. "Furnizorii Byd si Hansaprint lucreaza in prezent la planurile de constructie a unitatilor din Tetarom III", a declarat directorul fabricii Nokia. El a spus ca Nokia ar prefera sa lucreze cu mai multi furnizori, dar aducerea acestora depinde de forta de munca din zona.

Presa internationala despre inaugurare

Agentiile de presa internationale au relatat ieri despre deschiderea fabricii Nokia in Romania, prezentand si situatia din Germania, unde au continuat protestele fata de decizia inchiderii fabricii Nokia de la Bochum, Germania.

"Nokia lanseaza prima linie de productie in Romania", relateaza agentia France-Presse, remarcand ca este vorba de uzina creata dupa decizia desfiintarii fabricii de la Bochum.

AFP noteaza, citand surse oficiale, ca salariile angajatilor din Romania vor fi de sapte-opt ori mai mici decat cele care erau in Germania.

"Compania Nokia a deschis luni fabrica din Romania ca parte a programului de transferare a activitatilor in tari cu costuri de productie reduse, spre nemultumirea angajatilor din Germania, care au organizat proteste", comenteaza Associated Press.

"In Germania, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat duminica seara in fata fabricii Nokia, unde au format un lant uman de patru kilometri in semn de protest fata de inchiderea fabricii locale", continua AP.

Stirea privind deschiderea fabricii Nokia in Romania a fost preluata si de agentia Reuters, precum si de postul german Deutsche Welle.

"Romanii se declara optimisti in legatura cu investitia Nokia din judetul Cluj", constata Deutsche Welle, prezentand opiniile unor localnici pe aceasta tema: "Speram sa mai schimbam si noi parerea celor din Europa, sa ne accepte si pe noi"; "lumea se bucura in general, intra in tara multa valuta si speram sa fie mai bine".

"Desi la Cluj rata somajului este foarte redusa, sub doi la suta, multi muncitori sunt nevoiti sa urmeze cursuri de specializare sau recalificare. Timp de mai multi ani, economia regiunii era intr-o stare deplorabila, iar multi angajati calificati au plecat in Occident. Prefectul Marius Nicoara isi doreste sa ii atraga din nou in judetul Cluj, iar Guvernul Romaniei ia deja in considerare crearea unor stimulente pentru cei reveniti in tara dupa ce au lucrat in strainatate", comenteaza Deutsche Welle. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO