Companii

Fabrica de soda Bega Upsom Ocna Mures a fost cumparata de grupul indian GHCL

08.12.2005, 20:49 662

Compania indiana GHCL a cumparat pachetul majoritar de 68,3% din actiunile producatorului de soda calcinata Bega Upsom Ocna Mures, din judetul Alba, in cadrul unei tranzactii in valoare de 19,5 milioane de dolari (16,5 milioane de euro).

GHCL va lansa o oferta publica de cumparare pentru restul de aproape 32% din actiuni, conform reglementarilor in vigoare pe piata de capital romaneasca, conform unui comunicat de presa al companiei. In urma acestei achizitii, capacitatea totala de productie a companiei indiene va creste cu 300.000 de tone pe an pana la 900.000 de tone. GHCL va finanta aceasta tranzactie printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 80,5 mil. $ (circa 68 mil. euro).

Reprezentantii companiei indiene nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe informatii in legatura cu aceasta tranzactie.

Tranzactia s-a derulat saptamana trecuta pe Bursa de Valori, vanzatorii fiind fratii Marius si Emil Cristescu, care au incasat circa 16 milioane de euro pentru 64% din actiuni. Fratii Cristescu detin investitii in nu mai putin de sapte sectoare economice, printre care se numara forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii sau imobiliare. La tranzactie a mai participat in calitate de vanzator si SIF Banat-Crisana, care detinea un pachet de actiuni reprezentand aproximativ 3,5%, pe care a incasat peste 500.000 de euro.

Compania poloneza Ciech, cu activitati in domeniul industriei chimice si farmaceutice, isi anuntase si ea intentia de a prelua Upsom.

Principalul actionar minoritar al Bega Upsom este Romgaz, care detine un pachet de 30% din actiuni. Romgaz este in acelasi timp si unul din principalii furnizori ai companiei. Conform datelor de la Ministerul Finantelor, Bega Upsom a inregistrat anul trecut afaceri de 23 milioane de euro si un profit de 270.000 de euro.

Potrivit informatiilor existente in piata, compania indiana negociaza preluarea pachetului majoritar de actiuni si la cealalta fabrica de soda calcinata din Romania, Uzinele Sodice Govora, controlata tot de catre fratii Cristescu. Prin achizitia celor doua fabrici din Romania, compania indiana urmareste consolidarea pe piata europeana si pozitionarea pe primul loc pe piata mondiala a industriei de soda. Cele doua fabrici din Romania au impreuna o capacitate de productie de 700.000 de tone de soda calcinata pe an.

GHCL mai detine o fabrica de soda la Guajarat, in India, cu o capacitate de productie de 600.000 de tone pe an, insa intentioneaza majorarea capacitatilor de productie pana la 1,1 milioane de tone pe an.

Astfel, daca luam in considerare si cele doua fabrici din Romania, compania indiana ar deveni unul din cei mai mari producatori de soda din lume, cu o capacitate totala de 1,8 milioane de tone pe an.

Pe langa fabricile de soda, GHCL mai are operatiuni in industria textila. Compania indiana a realizat in anul fiscal incheiat la 31 martie 2005 o cifra de afaceri de circa 97 de milioane de euro si a obtinut un profit net de 7,5 milioane de euro. Compania este listata la Bursa din Mumbai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO