Companii

Fabrica de bioetanol de 60 de milioane de euro la Nadlac

26.07.2007, 18:05 93

Concernul belgiano - american New-Energy intentioneaza sa construiasca langa orasul aradean Nadlac o unitate de productie de bioetanol, investitie estimata la circa 60 de milioane de euro.
"Investitia, a carei valoare se ridica la aproximativ 60 de milioane de euro, va aduce in urmatorii doi ani aproximativ 100 de locuri de munca in oras, atat pentru absolventii de studii superioare, cat si pentru cei cu studii medii. Va exista cerere si pentru forta de munca necalificata", a declarat Vasile Ciceac, primarul din Nadlac.
Primarul a mai precizat ca zilele urmatoare va avea o intalnire cu investitorii in cadrul careia se va semna contractul de vanzare-cumparare a 16 hectare de teren pe care se va ridica fabrica.
"Investitia trebuie realizata in afara orasului, asa cum cer normele europene de mediu. Estimam ca in primavara anului viitor vor incepe lucrarile de constructie. Pana atunci investitorii vor obtine toate avizele necesare. Trebuie sa ne miscam repede pentru ca, asa cum au subliniat si oficialii concernului, aceasta este prima generatie a tehnologiei aplicate. Peste un an, s-ar putea sa apara ceva mai bun. Iar avizele, in special cele de mediu, dureaza. In aceste conditii, estimam ca investitia va fi gata peste un an si jumatate sau doi", a spus Ciceac.
Unitatea de productie va fi construita pe 5,5 hectare, iar pe o alta suprafata de 2,5 hectare va fi amenajata pentru reciclarea reziduurilor. Pe restul suprafetelor se vor ridica magazii si alte anexe.
In urma procesarii, vor ramane doar 10 la suta reziduuri, insa si acestea se vor folosi si vor fi prelucrate si transformate in biogaz, furaje animale, in functie de cerintele pietei sau vor fi recircuitate. Primarul Nadlacului a adaugat ca langa oras se vor procesa anual 340.000 de tone de porumb care vor fi colectate din localitatile din imprejurimi.
Proiectarea fabricii va reveni companiei maghiare EuroMediu, care a mai dezvoltat doua proiecte asemanatoare in Ungaria si Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO