Companii

Expur scoate 40 milioane de dolari din soia in 2001

13.08.2001, 00:00 58



Expur SA, cea mai mare companie prelucratoare de soia din Romania, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 519 miliarde de lei (circa 18,8 mil. $), fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a avut o cifra de afaceri de 288 miliarde de lei (circa 14,4 mil. $).

Estimarile financiare pentru 2001 prevad o cifra de afaceri de 40 de milioane de dolari, dar cu un profit mai mic fata de 2000, "aproape nul", pentru ca Expur va lucra, in principal, cu materie prima din import.

Cifra de afaceri inregistrata in 2000 a fost de 525 de miliarde de lei (circa 24 de milioane de dolari), cu un profit brut de 15 miliarde de lei. Comparativ cu 1999, societatea a inregistat o usoara crestere a cifrei de afaceri, a declarat pentru Ziarul Financiar Mircea Andreescu, director general adjunct Expur.

Expur a luat fiinta in 1997, cand societatea elvetiana Alica Finance & Trade a cumparat fabrica de ulei de soia din Urziceni . Aceasta societate detine acum 93% din actiunile firmei. Cinci% din actiuni sunt detinute de SIF Transilvania, restul de 2% al pachetului de actiuni fiind detinut de salariati ai companiei.

In 1998, actionarii Expur au achizitionat si silozul din Urziceni (fostul Cerealcom).

Investitiile totale realizate sunt de 7 milioane de dolari. "In momentul preluarii fabricii de ulei de soia, aceasta avea datorii uriase la banci si la FPS. Fabrica a fost repusa in functiune si s-a imbunatatit tehnologia", a adaugat Andreescu.

Expur proceseaza soia si este cel mai mare producator autohton de sroturi de soia. aroturile de soia sunt folosite la hrana animalelor, in principal la pui si porc.

Ca urmare, Expur este principalul furnizor pentru marile societati crescatoare de animale, sustin oficialii companiei. Printre clienti se numara Agricola International, Avicola Slobozia, Avicola Buzau si combinatele de crestere a porcilor.

Expur detine o cota de 80% din piata de sroturi de soia, piata estimata la 12-14.000 de tone lunar, conform Institutului National de Statistica.

Capacitatea de productie a fabricii este de 550 de tone pe zi. "In acest moment, functionam la capacitate maxima, gratie faptului ca prelucram soia din import, din America de Nord si America de Sud. De pe plan local nu se asigura necesarul de soia pentru fabricile care prelucreaza aceasta planta oleaginoasa", a mai declarat Andreescu.

Expur a cumparat de pe piata romaneasca, in 2000, doar 15.000 tone de soia, cantitate care a fost prelucrata total pana la inceputul anului. De atunci, materia prima folosita este de import.

"Cultura de soia, la ora actuala, este deficitara. In 2001, s-au plantat cu soia 40.000 de hectare de teren arabil, mai putin de jumatate comparativ cu anul trecut, cand s-au cultivat 100.000 de hectare. Daca recolta autohtona de soia nu este suficienta si/sau pretul pentru soia la Bursa Intenationala nu justifica in continuare activitatea societatii, e posibil sa reducem productia", a mai spus Andreescu.

In afara de producerea sroturilor, societatea mai fabica ulei de soia, marea majoritate a acestui produs fiind in exportata in Polonia. "Exportam ulei pentru ca romanii nu agreeaza foarte tare uleiul de soia. De ce catre Polonia? Pentru ca taxele vamale si costurile de transport sunt acceptabile", a precizat directorul general adjunct al societatii.

Expur are 280 de angajati, iar oficialii companiei, desi nu au precizat care este salariul mediu net, au tinut sa precizeze totusi ca "sunt cele mai mari salarii platite in Urziceni".

Planurile de dezvoltare ale firmei prevad si sustinerea productiei locale de soia. "Am discutat cu fermierii si am incercat sa le explicam ca au o piata de desfacere asigurata. Noi le oferim, la contractarile din aprilie, un pret minim garantat de 180 de dolari pe tona, pret care il platim chiar daca pe piata sunt preturi mai mici. Daca pretul pietei creste, le platim mai mult.

Din pacate, ei considera ca o astfel de cultura nu este rentabila. Pe de alta parte, producatorii agricoli, in general, nu sunt sustinuti de oficialitatile romane", a mai spus Andreescu.

Expur a incercat sa lucreze cu fermieri romani pe baza de contract, dar acestia nu au o notiune foarte clara de contract. "Firma mama a fost foarte dezamagita de faptul ca fermierii romani au tratat cu multa usurinta nerespectarea contractelor", sustin oficialii companiei.

Principalii competitori pe piata sroturilor de soia sunt importatorii din Grecia si Portugalia, "dar exista si producatori locali ca fabricile de ulei din ?andarei (detinuta de firma Topway), Carei si Vaslui".

Patrimoniul social al societatii are o valoare de 245 de miliarde de lei (aproximativ 9 milioane de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO