Companii

Exporturile României au pierdut în iunie două treimi din avansul din primele cinci luni

Autor: Gabriel Razi

09.08.2011, 14:57 292
ExporturileRomâniei au crescut în iunie cu 12%, până la 3,7 miliarde de euro,avansul fiind la o treime faţă de de rata de creştere de 32% de peprimele cinci luni. Acesta este un prim semnal negativ privindevoluţia exporturilor, datorat de evoluţia sub aşteptări aeconomiei germane.

În primelecinci luni ale acestui an exporturile s-au ridicat la 18,2 miliardede euro.


Per total în primul semestru exporturile României au totalizat 22miliarde de euro, o creştere de 28,2% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică(INS).


Companiile româneşti au exportat în iunie bunuri în valoare totalăde 3,7 miliarde de euro în timp ce importurile s-au cifrat la 4,6miliarde de euro. Astfel, deficitul comercial extern al României seridică la 1,1 miliarde de euro în luna iunie.


Comparativ culuna iunie a anului trecut, exporturile au înregistrat un avans de11,9% în timp ce exporturile s-au majorat cu 7,1%. Dacă în lunaiunie din 2010, România înregistra un deficit comerical extern de0,6 miliarde de euro, acum acesta s-a majorat cu 28% la 0,85miliarde de euro.


În primul semestru al acestui an aproape jumătate din totalulexporturilor au fost acoperite de maşini şi echipamente detransport în timp ce aceste produse au acoperit o treime dintotalul importurilor.


România a exportat în această perioadă şi produse agroalimentare învaloare de 4,6 miliarde de euro, 5% din totalul exporturilor. Decelalaltă parte, importurile de alimente s-au ridicat la 7,6miliarde de euro, aproape 7% din totalulimporturilor.


Firmele româneşti au cu 24% mai multe produse la extern care auajuns în ţările din Uniunea Europeană. Valoare exporturilor cătreţările din UE după primul semestru al acestui an se ridică la 15,7miliarde de euro. În acelaşi timp importurile dinspre ţările UE aucrescut în aceaşi perioadă cu 19,2% la 18,9 miliarde deeuro.
Ţările dinUniunea Europeană rămân în continuare cei mai importanţi partenericomerciali ai României, în condiţiile în care aceste ţări absorbvaloric 71% din totalul exporturilor. Similar, în perioadaianuarie-iunie în România au intrat bunuri din UE în valoare de18,9 miliarde de euro, 71,3% din totalulimporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO