Exporturile României au pierdut în iunie două treimi din avansul din primele cinci luni

Autor: Gabriel Razi 09.08.2011
Exporturile României au crescut în iunie cu 12%, până la 3,7 miliarde de euro, avansul fiind la o treime faţă de de rata de creştere de 32% de pe primele cinci luni. Acesta este un prim semnal negativ privind evoluţia exporturilor, datorat de evoluţia sub aşteptări a economiei germane.

În primele cinci luni ale acestui an exporturile s-au ridicat la 18,2 miliarde de euro.


Per total în primul semestru exporturile României au totalizat 22 miliarde de euro, o creştere de 28,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).


Companiile româneşti au exportat în iunie bunuri în valoare totală de 3,7 miliarde de euro în timp ce importurile s-au cifrat la 4,6 miliarde de euro. Astfel, deficitul comercial extern al României se ridică la 1,1 miliarde de euro în luna iunie.


Comparativ cu luna iunie a anului trecut, exporturile au înregistrat un avans de 11,9% în timp ce exporturile s-au majorat cu 7,1%. Dacă în luna iunie din 2010, România înregistra un deficit comerical extern de 0,6 miliarde de euro, acum acesta s-a majorat cu 28% la 0,85 miliarde de euro.


În primul semestru al acestui an aproape jumătate din totalul exporturilor au fost acoperite de maşini şi echipamente de transport în timp ce aceste produse au acoperit o treime din totalul importurilor.


România a exportat în această perioadă şi produse agroalimentare în valoare de 4,6 miliarde de euro, 5% din totalul exporturilor. De celalaltă parte, importurile de alimente s-au ridicat la 7,6 miliarde de euro, aproape 7% din totalul importurilor.


Firmele româneşti au cu 24% mai multe produse la extern care au ajuns în ţările din Uniunea Europeană. Valoare exporturilor către ţările din UE după primul semestru al acestui an se ridică la 15,7 miliarde de euro. În acelaşi timp importurile dinspre ţările UE au crescut în aceaşi perioadă cu 19,2% la 18,9 miliarde de euro.
Ţările din Uniunea Europeană rămân în continuare cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, în condiţiile în care aceste ţări absorb valoric 71% din totalul exporturilor. Similar, în perioada ianuarie-iunie în România au intrat bunuri din UE în valoare de 18,9 miliarde de euro, 71,3% din totalul importurilor.