Companii

Exportul de mobilă a crescut cu 12% în primul semestru

Autor: Ioana David

07.09.2010, 23:45 26

Fabricile din România au exportat în primul semestru din acestan mobilă de 585 mil. euro, o valoare cu 12% mai mare comparativ cuperioada similară a anului 2009, potrivit estimărilor AsociaţieiProducătorilor de Mobilă din România (APMR).
Aceasta este prima creştere semestrială după o perioadă mai lungăde scădere, trendul de apreciere fiind vizibil şi în cazulproducţiei. În România a fost produsă în prima jumătate a anuluimobilă în valoare de 912 mil. euro, ceea ce reprezintă un plus de8,2%.
"Soldul balanţei comerciale a sectorului a rămas pozitiv,situându-se la 439 de milioane de euro în semestrul unu din 2010,contribuind astfel în fiecare an decisiv la micşorarea deficituluide cont curent al României", a spus Aurica Sereny, preşedinteleAPMR.

Potrivit datelor APMR, avan­sul producţiei şi al exportului demobilă s-a bazat pe reduceri de preţ operate de companii şilansarea de pro­duse noi, în condiţiile în care firmele au reduspersonalul, săptămâna de lucru, au căutat noi nişe de distribuţieşi au renunţat la acordarea unor stimulente salariaţilor.
"Analizând locul Româ­niei în Uniunea Europeană în privinţacomerţului cu produse de mobilier, se observă că între cele 27 destate membre, Ro­mâ­nia ocupă locul 13 la export şi locul 20 laimport", a mai spus Sereny.
Pe de altă parte, vânzările în retailul local de mobilă au urmattrendul de scădere din întreaga economie, însă declinul a fost denumai 1,2%. Anul trecut piaţa locală de mobilă a scăzut cu aproape15%, astfel că se poate spune că industria se apropie destabilizare. Cel mai mult a scăzut însă importul de mobilă care aajuns la 146 mil. euro în primele şase luni ale acestui an, cu 8%mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Anul trecut cele mai mari importuri s-au făcut din Italia, Polonia,China, Turcia, Germania şi Ungaria.
Pe de altă parte, cele mai mari destinaţii de export au fostGermania, Franţa, Italia, Marea Britanie. "98,7% din exportulefectuat de producătorii de mobilă din România include scaune şialt mobilier, ceea ce denotă faptul că produsele românesti demobilier destinate exportului încorporează multă valoareadăugată."
La nivelul industriei mobilei lucrează aproape 50.000 de oameni, întimp ce în primele şase luni din 2009 lucrau aproape 57.000 depersoane.
În retailul de mobilă, cei mai mare jucători sunt Mobexpert, IKEA,kika, Elvila, Staer, Lemet, iar producă­tori importanţi suntItalsofa, Silvarom, Alprom, dar şi alţii. Astăzi începe la Romexpotârgul de mobilă, cel mai im­portant eveniment de acest fel dinindustria locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO