Companii

Evaluările companiilor din România ar putea să scadă cu 20-30% anul acesta. Iulian Portasă, Black Sea Fund: Până acum, mulţi au avut viteză, dar au alergat la vale, având avantajul unei inerţii a creşterii economice şi a finanţărilor ieftine

Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund

Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund

Autor: Cristina Bellu

27.02.2023, 10:47 470

Evaluările companiilor din România ar putea să scadă cu 20-30% anul acesta, ca urmare a reducerii numărului de investitori şi de tranzacţii, pe fondul unui context economic tot mai dificil, susţine Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund, fond de investiţii dedicat companiilor mici şi mijlocii din România.

“Cred că tranzacţiile care se vor încheia vor fi la preţuri semnificativ mai mici faţă de aşteptările de până acum: nivelul EBITDA al companiilor va fi într-o scădere de 10-20% faţă de anul trecut din cauza condiţiilor economice care pun presiune pe costuri, iar multiplul aplicat va fi unul mai conservator, reflectând apetitul redus al cumpărătorilor. În total, aceşti doi factori combinaţi vor putea genera evaluări cu până la 20-30% mai scăzute”, spune Iulian Portasă.

El consideră că următoarea perioadă se conturează ca fiind un test de rezilienţă pentru antreprenori, dar creează în acelaşi timp şi oportunităţi de creştere pentru companiile cu o cerere rezilientă sau cu o structură financiară solidă, care vor putea capta momentul din piaţă pentru a-şi consolida poziţia prin achiziţii şi fuziuni.

“Până acum, mulţi au avut viteză, dar au alergat la vale, având avantajul unei inerţii a creşterii economice şi a finanţărilor ieftine. Dar această perioadă creează cu siguranţă şi oportunităţi de creştere. (...) Mă aştept ca businessurile scalabile şi cu expunere globală, dar şi cele din sectoare defensive, să fie câştigătorii acestei perioade”.

Pentru prima categorie, a companiilor scalabile, Iulian Portasă ia în calcul domeniul IT, în special zona de produse şi servicii cu valoare adăugată, iar pentru cea de a doua categorie, a sectoarelor defensive, domeniul sănătăţii, în care lumea investeşte în continuare şi care nu este printre primele eliminate din coşul de cumpărături.

În schimb, domeniile şi companiile care vor fi afectate mai puternic sunt cele care produc bunuri non-prioritare, cele în care consumatorul este atent şi sensibil la evoluţia preţului şi pentru care are o ofertă largă din care poate alege, astfel încât se poate reorienta spre alternative mai ieftine.

“Spre exemplu, mă refer la HoReCa, food delivery şi alte bunuri de larg costum. Totuşi, vor exista şi aici câştigători – cel mai probabil producătorii de private label, o categorie de produse de  «refugiu» în vremuri de criză, dar şi cei care se pot adapta rapid la schimbările economice”, spune Iulian Portasă.

Luând în considerare contextul general extern, Iulian Portasă consideră că România se găseşte într-o poziţie ideală pentru a capta volume ridicate de investiţii în următorii ani.

“Strategiile în schimbare ale marilor jucători de apropiere a producţiei către pieţele cheie de desfacere poziţionează zona Europei Centrale şi de Est într-un spaţiu ideal pentru a se dezvolta industrial şi a deveni un hub de producţie pentru consumul european. Este posibil că absorbţia fondurilor din PNRR să accelereze această dezvoltare, atât timp cât este făcută rapid şi eficient”.

Totuşi, în opinia lui Iulian Portasă, principala îngrijorare o reprezintă impredictibilitatea extremă şi volatilitatea economiei.

“Dacă în trecut puteai să faci un plan de business şi puteai să fii confortabil cu ce se întâmplă în următoarele şase luni pentru că inerţia economică îţi permitea să creşti, acum planul de business trebuie actualizat o dată pe lună. Noi considerăm că 2022 a fost cel mai bun an financiar pe care îl vor avea companiile în următoarea perioadă, daca nu vor continua investiţiile şi nu vor fi suficient de agile în a se repoziţiona”.

Iulian Portasă are peste 10 ani de experienţă în domeniul tranzacţiilor în domenii precum tehnologie, energie şi gaze naturale, sănătate şi industria manufacturieră. Din 2019 face parte din echipa Black Sea Fund (BSF), din 2021 este partener al fondului, iar din 2022 membru în Comitetul de Investiţii al BSF.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO