Companii

„Este necesar ca 2010 sa fie un an profitabil”, spune seful combinatului siderurgic Mittal Galati

„Este necesar ca 2010 sa fie un an profitabil”, spune seful combinatului siderurgic Mittal Galati

Thierry LeGall, directorul general al ArcelorMittal Galati

17.01.2010, 23:35 63

Furnalul numarul 5 a fost inchis in luna octombrie din 2008 caurmare a reducerii comenzilor din industrie pe fondul crizeimondiale, iar in prezent au fost demarate lucrari de modernizarecare se vor finaliza la inceputul lui 2011.
"In prezent, cu furnalele aflate in functiune, productia maximaanuala a ArcelorMittal Galati se ridica la 2,2 milioane de tone.Noul furnal, care va fi pus in functiune incepand cu ianuarie 2011,va avea o capacitate de 2 mil. tone", potrivit managementuluicompaniei.
In anii 2006 - 2008, productia ArcelorMittal Galati, cu afaceri de1,84 mld. euro in 2008, s-a mentinut in jurul nivelului de
4 - 4,5 milioane tone de otel lichid anual, adica dublu fata denivelul maxim existent in acest moment, insa reprezentantiicompaniei spun ca este posibila trecerea pe profit acombinatului.
Reprezentantii companiei nu au oferit informatii privindrezultatele financiare din 2009, insa la jumatatea anului spuneauca se afla pe pierderi, in timp ce vanzarile scazusera cu 70% fatade anul trecut.
In perioada 2004 - 2008, combinatul siderurgic detinut demiliardarul Mittal a inregistrat profituri cumulate de 645 mil.euro, singurul an in care au fost raportate pierderi fiind 2005, cuun rezultat negativ de 44 mil. euro.
Conducerea ArcelorMittal estimeaza ca, in urma investitiei de 53mil. euro aflate in desfasurare, costurile variabile ale furnaluluise vor reduce cu 12 euro/tona de otel lichid, astfel ca in momentullansarii in productie combinatul va face o economie totala de circa24 mil. euro pe an. "Investitia de 53 de milioane de euro pentrurezidirea si modernizarea Furnalului 5 este un nou pas pentruimbunatatirea lucrurilor in combinatul de la Galati. Aceastainvestitie va continua sa ne ajute sa reducem pe mai departecosturile variabile. Al doilea motiv pentru care considerinvestitia extrem de importanta este acela ca ea demonstreazaangajamentul ArcelorMittal pentru viitorul pe termen lung alcombinatului de la Galati", a declarat Thierry LeGall, directorulgeneral al ArcelorMittal Galati si directorul general executiv alFlat Carbon Europe - South East Division.

Activitatea de la Galati si-a revenit spre finalulanului
Managerul ArcelorMittal Galati a precizat ca productia de otel acombinatului este in crestere, de la inceputul anului aceastaurcand cu circa 60% fata de nivelul lunii octombrie.
"Situatia cu care ne confruntam la inceputul anului 2009 seimbunatateste acum. Daca atunci consemnam o scadere de 60% dinproductia inregistrata inaintea crizei, astazi suntem la minus 35%,nivel atins inca din octombrie 2009. Este posibil si necesar ca2010 sa fie un an profitabil", a spus Thierry LeGall.
In prima jumatate a anului trecut, ArcelorMittal Galati ainregistrat un declin abrupt al afacerilor, care au scazut cu peste70%, iar combinatul a functionat pe pierdere, potrivit conduceriicompaniei.
Scaderea de anul trecut a venit atat pe fondul reducerii productieica urmare a lipsei de comenzi, cat si al ieftinirii semnificative aproduselor din otel, pretul unei tone de otel coborand de circatrei ori la bursa din Londra, pana la un nivel de circa 300 dedolari/tona. In prezent, o tona de otel se vinde pe burseleinternationale cu 415 dolari, respectiv o crestere de 38% fata deminime.

4.200 de oameni disponibilizati in 2009
Conducerea combinatului va pune accent anul acesta pe productia delaminate la cald, folosite in mai multe industrii, precum cea auto,in conditiile in care cea mai mare parte a productiei era destinataanterior realizarii de tabla groasa pentru industria navala.Aceasta din urma este in prezent puternic afectata de lipsa decomenzi, dupa ce contractele obtinute in anii precedenti le-aupermis santierelor navale sa lucreze la capacitate pe mai toataperioada crizei.
Conducerea ArcelorMittal Galati a vehiculat pentru anul acestaposibilitatea trimiterii in concediu de odihna fortat timp de 10zile a celor 9.300 de angajati ai companiei, precizand ca in 2010nu vor mai fi alte scheme de disponibilizari care s-au derulat anultrecut.
In 2009, circa 4.200 de angajati au parasit combinatul prin schemede disponibilizare la cerere, din care peste 1.000 de persoanenumai de la Uzina Cocsochimica, care a fost inchisa anul trecut.Ultima data cand ArcelorMittal si-a trimis in somaj tehnicangajatii a fost in perioada octombrie-niembrie din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO