„Este necesar ca 2010 sa fie un an profitabil”, spune seful combinatului siderurgic Mittal Galati

Autor: Adrian Ionut Cojocar 17.01.2010

ArcelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic din tara, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, isi va dubla capacitatea de productie la peste 4,2 milioane de tone de otel lichid incepand din ianuarie 2011, cand va fi finalizata modernizarea unui furnal in urma unei investitii de peste 50 mil. euro.



Furnalul numarul 5 a fost inchis in luna octombrie din 2008 ca urmare a reducerii comenzilor din industrie pe fondul crizei mondiale, iar in prezent au fost demarate lucrari de modernizare care se vor finaliza la inceputul lui 2011.
"In prezent, cu furnalele aflate in functiune, productia maxima anuala a ArcelorMittal Galati se ridica la 2,2 milioane de tone. Noul furnal, care va fi pus in functiune incepand cu ianuarie 2011, va avea o capacitate de 2 mil. tone", potrivit managementului companiei.
In anii 2006 - 2008, productia ArcelorMittal Galati, cu afaceri de 1,84 mld. euro in 2008, s-a mentinut in jurul nivelului de
4 - 4,5 milioane tone de otel lichid anual, adica dublu fata de nivelul maxim existent in acest moment, insa reprezentantii companiei spun ca este posibila trecerea pe profit a combinatului.
Reprezentantii companiei nu au oferit informatii privind rezultatele financiare din 2009, insa la jumatatea anului spuneau ca se afla pe pierderi, in timp ce vanzarile scazusera cu 70% fata de anul trecut.
In perioada 2004 - 2008, combinatul siderurgic detinut de miliardarul Mittal a inregistrat profituri cumulate de 645 mil. euro, singurul an in care au fost raportate pierderi fiind 2005, cu un rezultat negativ de 44 mil. euro.
Conducerea ArcelorMittal estimeaza ca, in urma investitiei de 53 mil. euro aflate in desfasurare, costurile variabile ale furnalului se vor reduce cu 12 euro/tona de otel lichid, astfel ca in momentul lansarii in productie combinatul va face o economie totala de circa 24 mil. euro pe an. "Investitia de 53 de milioane de euro pentru rezidirea si modernizarea Furnalului 5 este un nou pas pentru imbunatatirea lucrurilor in combinatul de la Galati. Aceasta investitie va continua sa ne ajute sa reducem pe mai departe costurile variabile. Al doilea motiv pentru care consider investitia extrem de importanta este acela ca ea demonstreaza angajamentul ArcelorMittal pentru viitorul pe termen lung al combinatului de la Galati", a declarat Thierry LeGall, directorul general al ArcelorMittal Galati si directorul general executiv al Flat Carbon Europe - South East Division.

Activitatea de la Galati si-a revenit spre finalul anului
Managerul ArcelorMittal Galati a precizat ca productia de otel a combinatului este in crestere, de la inceputul anului aceasta urcand cu circa 60% fata de nivelul lunii octombrie.
"Situatia cu care ne confruntam la inceputul anului 2009 se imbunatateste acum. Daca atunci consemnam o scadere de 60% din productia inregistrata inaintea crizei, astazi suntem la minus 35%, nivel atins inca din octombrie 2009. Este posibil si necesar ca 2010 sa fie un an profitabil", a spus Thierry LeGall.
In prima jumatate a anului trecut, ArcelorMittal Galati a inregistrat un declin abrupt al afacerilor, care au scazut cu peste 70%, iar combinatul a functionat pe pierdere, potrivit conducerii companiei.
Scaderea de anul trecut a venit atat pe fondul reducerii productiei ca urmare a lipsei de comenzi, cat si al ieftinirii semnificative a produselor din otel, pretul unei tone de otel coborand de circa trei ori la bursa din Londra, pana la un nivel de circa 300 de dolari/tona. In prezent, o tona de otel se vinde pe bursele internationale cu 415 dolari, respectiv o crestere de 38% fata de minime.

4.200 de oameni disponibilizati in 2009
Conducerea combinatului va pune accent anul acesta pe productia de laminate la cald, folosite in mai multe industrii, precum cea auto, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei era destinata anterior realizarii de tabla groasa pentru industria navala. Aceasta din urma este in prezent puternic afectata de lipsa de comenzi, dupa ce contractele obtinute in anii precedenti le-au permis santierelor navale sa lucreze la capacitate pe mai toata perioada crizei.
Conducerea ArcelorMittal Galati a vehiculat pentru anul acesta posibilitatea trimiterii in concediu de odihna fortat timp de 10 zile a celor 9.300 de angajati ai companiei, precizand ca in 2010 nu vor mai fi alte scheme de disponibilizari care s-au derulat anul trecut.
In 2009, circa 4.200 de angajati au parasit combinatul prin scheme de disponibilizare la cerere, din care peste 1.000 de persoane numai de la Uzina Cocsochimica, care a fost inchisa anul trecut. Ultima data cand ArcelorMittal si-a trimis in somaj tehnic angajatii a fost in perioada octombrie-niembrie din 2009.