Companii

Erste vede marje scazute pentru proiectele rezidentiale ale GTC din Bucuresti

25.09.2008, 20:18 25

Consultantii grupului austriac Erste preconizeaza marje scazute pentru ansamblurile rezidentiale dezvoltate de compania Globe Trade Center (GTC) pe piata locala, dar si in Polonia, motiv pentru care pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni a scazut de la 47 de zloti polonezi la 31 de zloti polonezi.

Compania, listata pe bursa de la Varsovia, dezvolta in Bucuresti trei ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni - Rose Garden in Colentina, FeliCity, in apropierea padurii Baneasa, si Garden of Eden in Pipera - care cuprind un numar total de circa 4.000 de apartamente aflate in diferite faze de proiectare si constructie. In acelasi timp, evaluarea pentru actiunile GTC a fost redusa de la "cumparare" la pastrare.
"Declasarea se bazeaza si pe faptul ca actiunile sunt inca tranzactionate la multipli considerabil mai mari decat majoritatea actiunilor similare. GTC ramane o miza relativ sigura datorita calitatii portofoliului sau, a marjelor actuale ridicate la proiectele comerciale, a extinderii pe pietele CSI si a bilantului puternic.
Cu toate acestea, am redus pretul nostru tinta pe 12 luni de la 47 PLN la 31 PLN (zloti polonezi - n.r.) pe actiune din cauza marjelor scazute preconizate la proiectele rezidentiale din Polonia si Romania si a executiei lente a proiectelor de dezvoltare", arata consultantii Erste.
Vanzarile de locuinte in Bucuresti au scazut in acest an, iar problemele de pe piata constructiilor au provocat intarzieri pentru majoritatea proiectelor, afectand astfel rulajele financiare ale companiilor.
Actiunile GTC se tranzactioneaza in prezent la un nivel de circa 23 de zloti, in scadere cu aproape 50% fata de ultimele 12 luni, in contextul in care toate companiile imobiliare listate au fost afectate de criza financiara internationala.
GTC este unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de pe piata locala, unde a inaugurat astazi primul centru comercial sub brandul Galleria, in Buzau, si vizeaza inca cel putin cinci proiecte similare, la Suceava, Piatra-Neamt, Galati, Arad si Bistrita.
In plus, compania este foarte activa si pe segmentul spatiilor de birouri, dupa ce a dezvoltat si vandut pentru aproape 150 de milioane de euro cladirile Europe House si America House din Piata Victoriei din Capitala.
GTC este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din Europa Centrala si de Est, avand o capitalizare de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO