Companii

Eni si-a bugetat afaceri cu 20% mai mari si vrea sa se extinda

24.03.2010, 23:09 18

Gigantul petrolier italian Eni, cu afaceri de peste 83 demiliarde de euro in 2009, este convins ca in a doua parte a anuluipiata locala a carburantilor se va redresa, dupa ce anul trecutcompania spunea ca volumele vandute in total in Romania s-aucontractat cu 10%.

In acest context, filiala locala, Eni Romania (careadministreaza reteaua de benzinarii Agip), este pregatita sainvesteasca 22 de milioane de lei (5,2 milioane de euro), o partedin bani urmand sa fie alocata extinderii retelei de benzinarii,astfel incat compania sa aiba la sfarsitul anului 42 de puncte dealimentare.

"In prezent nu se poate vorbi inca despre o inversare a acesteitendinte (de scadere - n. red.), dar avem convingerea ca in a douaparte a anului piata va da semne de redresare usoara", a declaratNicola Meuli, directorul general al Eni Romania.

Bazandu-se pe aceste prognoze, compania crede ca va ajunge lafinele lui 2010 la afaceri de circa 400 de milioane de lei (95,2milioane de euro), in crestere cu circa 20% fata de rezultatulobtinut anul trecut, si se bazeaza pe un profit net de 6 milioanede lei (1,4 milioane de euro).

"Ca urmare a crizei financiare, piata romaneasca a carburantilora suferit o scadere de circa 10% cauzata in principal de reducereatraficului greu prin coridoarele de transport europene", explicaMeuli. Alti jucatori, cum ar fi Petrom, spun insa ca potrivitpropriilor estimari piata carburantilor ar fi scazut cu 6% anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO