Energie

ZF Power Summit 2023. Bogdan Nichisoiu, Coface România: România are potenţialul de a deveni un hub energetic în următorii 5-10 ani

ZF Power Summit 2023. Bogdan Nichisoiu, Coface România:...

Autor: Cristina Bellu

23.02.2023, 16:59 161

Bogdan Nichisoiu, Manager of Financial Analysis & Rating în cadrul Coface România, unul dintre prin­­­cipalii asigurători de credit co­mer­cial din România, crede că România ar putea să devină un hub energetic în următorii 5-10 ani, dar consideră în acelaşi timp că riscul cel mai mare în această perioadă este acela de a pierde oportunităţi.

“România poate să devină un hub energetic în următorii 5-10 ani. Cred că riscul cel mai mare cu care ne confruntăm este acela de a pierde oportunităţi. Avem un PNRR care înseamnă 30 mld. euro şi din care putem să profităm foarte mult. Bani sunt, dar nu trebuie să rămânem prinşi în paradigma proiectelor. Trebuie să vedem că traseul de la hârtie la realitate începe să prindă contur”, a spus Bogdan Nichisoiu la ZF Power Summit 2023.

Alte declaraţii:

♦ Ceea ce am trăit în ultimul an poate fi comparat cu o simfonie a destinului pentru întregul spaţiu european şi, evident, şi cel din România. Da, este foarte probabil să avem în următorii ani efecte pozitive ale acestor investiţii pe care le vedem sau sunt planificate pe partea de producţie, dar trebuie să fim foarte atenţi la toţi jucătorii implicaţi. Pentru ca aceştia să nu cânte într-o gamă falsă este nevoie de un dirijor care să aibă imaginea întregului, care să ştie care sunt verigile slabe în momentul de faţă şi care este direcţia către care trebuie să ne îndreptăm.

♦ Noi am avut o tentaţie în 2022, şi cred că aceasta există în continuare, de a gândi totul pe termen scurt, de a gândi tactic şi nu strategic. De a nu vedea ceea ce la nivelul spaţiului corporativ ne poate lovi în următorii 5-7 ani. Dirijorul cu siguranţă trebuie să fie statul şi când spun acest lucru nu mă refer doar la statul român, ci şi la autorităţile de la Bruxelles, care vin la pachet în această arhitectura europenă.

♦ În momentul de faţă, capitalul este o funcţie de două variabile: randament şi volatilitate. Noi avem nevoie de repere. În zona de costuri ale energiei aceste repere s-au pierdut. Există o dificultate foarte mare pentru sectorul bancar şi, de asemenea pentru asiguratori, de a vedea peste 6-12 luni. În momentul în care ţi se propune să finanţezi un proiect de producţie, în care eşti captiv 10-15 ani, cine poate să modeleze financiar următorii 2-3 ani? Este aproape imposibil, pentru că în momentul de faţă ne aflăm într-o paradigmă în care volatilitatea, lipsa de predictibilitate este “the name of the game” şi atunci avem nevoie de stat pentru a alunga un pic ceaţa care există în momentul de faţă.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO