Energie

Vânzarea Enel România către Public Power Corporation din Grecia a primit aprobarea Comisiei Europene: Achiziţia nu ridică probleme de concurenţă

Vânzarea Enel România către Public Power Corporation...

Autor: Iulian Tenchiu

23.06.2023, 18:13 768

Comisia Europeană a aprobat achiziţia Enel România de către compania Public Power Corporation din Grecia, care a fost cea mai mare tranzacţie a anului trecut pe piaţa locală, de 1,9 mld. euro. 

Comisia a anunţat că achiziţia nu ridică probleme. 

PPC, cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, condusă de Georgios Stassis, fost director general al Enel România, a decis să facă această mişcare întrucât pe piaţa din Grecia nu mai avea loc de creştere. 

La Roma, grupul italian Enel şi-a regândit strategia de creştere la nivel global şi de reducere a datoriei companiei, aşa că, printre alte decizii strategice, a fost şi cea de vânzare a operaţiunilor din România. 

PPC îşi va finanţa achiziţia din capitalul propriu, dar şi din împrumuturi. 

PPC este un business de 5,7 miliarde de euro în 2021, pe pierderi, care în 2022 doar s-au adâncit. PPC este un grup integrat pe verticală, cu un portofoliu de producţie de energie de circa 10,4 GW, jumătate din capacitatea totală instalată a Greciei, şi cu 5,8 milioane de clienţi. Grupul este condus din 2019 de grecul Georgios Stassis, chiar fostul şef al Enel în România. Planul lui Stassis este transformarea grupului PPC într-un jucător regional, cu focus pe regenerabile, iar România poate juca un rol în această strategie.

Pe plan local, Enel România este una dintre cele mai mari afaceri din energie, pe zona de distribuţie şi furnizare, grupul italian fiind prezent în trei zone şi anume Muntenia Sud, care include Bucureştiul, Banat şi Dobrogea. Italienii de la Enel au fost primii in­v­estitori majori în zona de distribuţie şi fur­nizare a energiei, preluând în 2005 la pachet fostele Electrica Banat şi Dobrogea, ur­mate de o achiziţie record a fostei Electrica Muntenia Sud în 2007. Enel a ajuns în România la un business de 1,6 mld. euro, cu peste 3 milioane de clienţi, fiind unul dintre cei mai mari investitori în energia verde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO