Energie

Rezolv Energy vrea să construiască o centrală solară de 229 MW în Bulgaria, care ar urma să deservească şi piaţa locală. În România, capacitatea totală combinată a proiectelor companiei trece de 2 GW

Rezolv Energy vrea să construiască o centrală solară...

Autor: Cristina Bellu

25.07.2023, 14:40 589

Rezolv Energy, companie de proiect deţinută de fondul britanic de investiţii în infrastructură Actis, cu active de 20 de miliarde de euro, şi care deţine deja peste 2 GW de energie verde în curs de pregătire în România, anunţă că achiziţionat drepturile pentru a construi şi exploata o centrală solară de 229 MW în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puţin de 10 km de graniţa cu România, care ar urma să deservească şi piaţa locală.

Construcţia proiectului, denumit "Sfântul Gheorghe", urmează să înceapă la finalul acestui an, urmând ca centrala să fie finalizată la începutul anului 2025, potrivit oficialilor companiei, care apreciază că odată construită, aceasta va fi cea mai mare centrală solară din Bulgaria.

"Anul acesta, energia solară va reprezenta aproape 13% din capacitatea totală instalată în Bulgaria, iar estimările sugerează că până în 2030 vor fi generaţi aproape 6 GW de energie solară. (...) Aflat la nici 10 km de graniţa cu România, proiectul va deservi şi piaţa românească, contribuind la independenţa energetică a celor două ţări. În mod crucial, pentru sectorul de afaceri, va permite, de asemenea, să furnizăm energie curată extrem de competitivă, fără subvenţii, la un preţ stabil pentru utilizatorii industriali şi comerciali din întreaga ţară.", explică Alastair Hammond, Director de Operaţiuni Rezolv Energy.

Rezolv Energy a achiziţionat proiectul de la compania bulgară YGY Industries JSC, deţinută de Yavor Georgiev.

Construcţia proiectului se va face  pe locul fostului aeroport Silistra, un aerodrom dezafectat care se întinde pe 165 de hectare, şi va cuprinde aproape 400.000 de panouri solare.

“Energia va fi vândută utilizatorilor comerciali şi industriali prin intermediul unor acorduri de achiziţie de energie (PPA) pe termen lung”, spun reprezetanţii Rezolv Energy.

Rezolv Energy a fost lansată anul trecut de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă.

"Ambiţia Actis este de a aduce o contribuţie substanţială la tranziţia energetică în această regiune prin proiecte majore, de mare anvergură, care sunt construite şi operate la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Sf. Gheorghe şi parcurile din România sunt exact genul de proiecte pe care l-am avut în vedere atunci când am luat decizia de a susţine Rezolv.", completează Jaroslava Korpanec, Partener şi Şef al departamentului Europa Centrală şi de Est al Actis.

Rezolv are deja în pregătire proiecte de peste 2 GW de energie curată în România, inclusiv proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care odată ce va fi operaţional va deveni cea mai mare centrală solară din Europa.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO