Energie

Răzvan Popescu, CEO al Romgaz: Ne uităm la zona de petrochimie. Vrem să adăugăm valoare acestui gaz

Răzvan Popescu, CEO al Romgaz

Răzvan Popescu, CEO al Romgaz

Autor: Roxana Petrescu

11.03.2024, 00:07 779

Cu Neptun Deep în Marea Neagră, proiectul Caragele în dezvoltare, centrala de la Iernut aproape de finalizare şi cu o ţintă de 200 MW în proiecte de energie verde, Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, deţinut de stat, este în una dintre cele mai intense perioade investiţio­nale din istoria sa.

Dar intenţia companiei este de a crea valoare adăugată pornind de la gazul pe care îl extrage, aşa că petrochimia este pe radar, a spus Răzvan Popescu, CEO al Romgaz, în cadrul ZF Power Summit 2024.

Romgaz (SNG) a terminat anul trecut cu un business de 9 mld. lei şi cu un profit net de 2,8 mld. lei, după cum arată raportările financiare ale companiei publicate recent pe BVB.

„Avem un plan de investiţii foarte mare, de 4 miliarde de lei pentru 2024. Avem în plan zece sonde la Caragele (Buzău – unde se estimează că ar fi unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze onshore din România)“, a spus Răzvan Popescu.

„Suntem în plin proces de credit rating, vom avea si un debt advisor care ne va ajuta pe parcursul finanţării, având în vedere că vorbim de o finanţare de puţin peste 1 mld. euro, la estimările actuale. În Neptun Deep, deja plăţile curg către operator (OMV Petrom), iar mai departe acestea se duc către contractori. Aproape 90% din toate contracte sunt deja asumate şi semnate. Forajul probabil va începe în prima parte a anului viitor. Graficul de execuţie este respectat şi la fel şi la Iernut (centrala pe gaze de 430 MW, 268 mil. euro). Încercăm să grăbim pe cât putem pornirea centralei noi în acest an.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO