Energie

​Ministerul Economiei face o nouă rotaţie de cadre în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Fiul lui Pogonaru vrea şi el în conducere

​Ministerul Economiei face o nouă rotaţie de cadre...
06.03.2013, 18:42 1609

Ministerul Economiei vine cu cinci propruneri noi pentru Consiliul de Supraveghere al Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care controlează sistemul naţional de transport al energiei electrice.

Săptămâna viitoare, pe 14 martie, acţionarii Transelectrica vor alege un nou Consiliu de Supraveghere provizoriu, după expirarea mandatului de patru luni al actualului Consiliu. În prezent, statul este reprezentat în Consiliu de Gheorghe Gabriel Gheorghe, Dumitru Pîrvulescu şi Adrian Gheorghe Costin, toţi treii veniţi din structurile Ministerului Finanţelor, ANAF sau ANV, de Lucian Isar, fost ministru delegat al mediului de afaceri, şi de Ovidiu Artopolescu, fost director general al Microsoft România. Toţi fuseseră numiţi în perioada când ministrul economiei era liberalul Daniel Chiţoiu.

Între timp, conducerea ministerului s-a schimbat, iar noua conducere a venit cu noi propuneri la Transelectrica. Aceştia sunt Eduard Bachide (32 de ani), director de cabinet al Ministrului Apărării Naţionale, licenţiat în management agroturistic, Gabriel Andronache (39 de ani), consilier personal al ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, licenţiat în drept al Academiei de Poliţie, şi Marin Petre (54 de ani), de asemenea absolvent al Academiei de Poliţie. Pe lista Ministerului Economiei mai sunt Radu Puchiu (39 de ani), consilier de stat al primului ministru pentru domeniile IT, comunicare şi proiecte online, de profesie designer, şi un singur expert în energie, Andrei Petrişor Maioreanu, care lucrează de trei ani şi jumătate în Hidroelectrica.

Ministerul Economiei deţine 58,7% din acţiunile Transelectrica, principalii acţionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, cu 14,5% din acţiuni, şi SIF Oltenia cu un pachet de 7%.

Fondul Proprietatea îl susţine în continuare pe Radu Bugică, directorul pentru România al fondului de investiţii SygmaBleyzer.

În schimb, SIF Oltenia a cerut aplicarea votului cumulativ, beneficiind de sprijinul celorlalte SIF-uri şi al Prodplast Imobiliare, firmă controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru. SIF Oltenia speră să obţină două locuri în Consiliu. Până acum, a fost reprezentată de Dan Voiculescu, director în cadrul SIF. Pe lista de candidaturi a apărut însă şi Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru, care a fost propus de Prodplast Imobiliare, dar mizează probabil pe spijinul SIF-urilor. Andrei Pogonaru este absolvent al universităţii britanice Cambridge, unde a finalizat şi un masterat în matematică. El a administrat în ultimii ani o parte din afacerile familiei.

De la începutul anului trecut, în conducerea Transelectrica au avut loc numeroase schimbări, toate cu titlu provizoriu, în timp ce selectarea membrilor Consiliului de Administraţie/Supraveghere conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă a fot amânată.

Transelectrica a avut anul trecut venituri operaţionale de 2,71 mld. lei (608 mil. euro) şi un profit net de 27 mil. lei (6,06 mil. euro). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO