Energie

Mihaela Mihăilescu, BERD România: Contractele de diferenţă sunt oferite producătorilor eligibili. Producătorii vor putea să îşi comercializeze energia produsă conform contractelor comerciale, în cazul în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, dânşii vor trebui să plătească diferenţa şi în cazul în care este invers, aceştia or fi recompensaţi.

Conferinţa Deloitte/ZF Instrumente de finanţare pentru energia verde

Mihaela Mihăilescu, BERD România: Contractele de...

Autor: Răzvan Botea

13.11.2023, 11:29 128

Mihaela Mihăilescu, director adjunct România, BERD, a explicat, la videoconferinţa Deloitte/ZF „Instrumente de finanţare pentru energia verde” cum va funcţiona aplicarea contractelor de diferenţă (CfD).

Declaraţiile Mihaelei Mihăilescu la Deloitte/ZF „Instrumente de finanţare pentru energia verde”:

Contractele de diferenţă sunt oferite ofertanţilor, producătorilor eligibili într-un proces competitiv de licitaţie derulat de către Transelectrica. Contractele vor fi semnate de către OPCOM ca şi contraparte.

Aş dori să mă limitez la primele două licitaţii: prima de 2 GW, a doua de 3 GW. În cadrul fiecărei licitaţii capacitatea este împărţită în două pentru eolian şi solar. Producătorii vor putea să îşi comercializeze energia produsă conform contractelor comerciale, în cazul în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, dânşii vor trebui să plătească diferenţa şi în cazul în care este invers, aceştia or fi recompensaţi.

Există o aplicaţie pentru a utiliza şi susţine schema de CfD-uri. Există posibilitatea impunerii unei taxe pentru consumatori, dar, aşa cum menţiona şi domnul ministru, şi din calculele noastre reiese că nu ar fi nevoie.

Există mai multe ţări interesate de mecanica aplicării acestui sprijin.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO