Energie

Mesaj dur de la Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului, Ungaria: A interzice orice sursă de energie este o măsură iraţională. Conductele determină de unde aducem gazul, nu declaraţiile. Ţările din regiune trebuie să lucreze mai îndeaproape. România şi Azerbaijan fac multe pentru regiune şi le mulţumesc

Mesaj dur de la Péter Szijjártó, ministrul afacerilor...

Autor: Roxana Petrescu

08.11.2023, 11:34 764

Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului, Ungaria, a spus, la Bucureşti, că planurile Ungariei de a-şi întări infrastructura de energie în scopul diversificării resurselor s-a lovit de erefuzul Bruxellesului de a contribui financiar, astfel că interzicerea oricărei surse de energie este o utopie. Gazul încălzeşte casele, nu vorbele, a spus Péter Szijjártó, într-o intervenţie la Romanian International Gas Conference.

“Noi ne uităm la stabilitatea furnizării şi respingem orice context politic. Accesul nostru la gaz este determinat 100% de infrastructură. Conductele determină de unde aducem noi gazul, nu declaraţiile. Nu este o dezbatare, este vorba de infrastructură. Furnizarea de gaze este acum supra-politizată la nivelul UE şi idealizată. A interzice orice sursă de energie este o măsură iraţională. Trebuie să revenim la realitate. Politica nu poate fi peste infrastructură, peste conducte. Este un drept suveran al statelor europene să îşi facă mixul de energie aşa cum vor”, a spus Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului, Ungaria.

Amai departe, el a acuzat Bruxellesul de blocarea accesului de finanţare în vederea dezvoltării infrastructurii Ungariei.

“Faci diversificarea când ai un surplus de resurse, ceea ce nu este cazul nostru. Cel mai mare obstacol este Bruxellesul în sine. Realitatea noastră este că dacă noi ungurii am vrea să adaugăm volume mari, trebuie să ne uităm în est, la Turcia, Azerbaidjan, Qatar. Vrem să cumpărăm, dar probelma este capacitatea limitată din Sud-Estul europei. Dacă nu creştem capacitatea regiunii pentru noi diversficarea nu este posibilă. Când ne ducem la Bruxelles şi le spunem ajutaţi-ne cu resurse financiare să creştem capacitatea, răspunsul este nu pentru că ei cred că gazul nu va fi în 50 de ani. De unde ştii ce se întâmplă în 50 de ani?”

Oficialul ungur a mai precizat că ţările din regiune trebuie să colaboreze, mulţumind României şi Azerbaidjanului pentru sprijinul acordat.

“Ţările din regiune trebuie să lucreze mai aproape, să-şi unească foţele şi să crească capacitatea interconectorilor. Nu trebuie să uităm că declaraţile politice nu încălzesc casele. Avem nevoie de gaze. Dacă facem politică din gaze, nu vom avea nici gaze, nici securitatea alimentarii. Vreau să îmi exprim aprecierea către România şi Azerbaijan pentru că acestea sunt şările care fac multe pentru regiune.”

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO