Energie

Lara Tassan Zanin, BEI: Lipsa de forţă de muncă calificată disponibilă în industria verde este una dintre principalele bariere de investiţii în România

Conferinţa ZF LIBERTY GALAŢI GREEN VALLEY

Lara Tassan Zanin, BEI: Lipsa de forţă de muncă...

Autor: Alex Ciutacu

04.04.2023, 14:35 194

Autorităţile şi factorii de decizie din România trebuie să transforme lipsa de forţă de muncă calificată disponibilă într-o prioritate, mai ales în industria verde, întrucât aceasta este principala barieră în calea investiţiilor, a explicat Lara Tassan Zanin, cea care conduce biroul local al Băncii Europene de Investiţii (BEI), în conferinţa ZF LIBERTY GALAŢI GREEN VALLEY – noul pol de investiţii pentru viitor”.

„Vedem o problemă la nivel de calificări şi aptitudini, am identificat o lipsă clară de forţă de muncă calificată disponibilă, mai ales în industria verde, iar aceasta este una dintre principalele bariere de investiţii în România. Suntem dedicaţi să fim vocali referitor la acest lucru pentru a deveni una dintre priorităţile Guvernului în anii următori”.

Ea a declarat că problema forţei de muncă nu este doar despre locuri de muncă pentru generaţiile mai tinere, ci şi recalificarea unora dintre cei care participă astăzi la piaţa muncii şi de care tranziţia energetică are nevoie.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Referitor la România, suntem în procesul de due dilligence pentru a sprijini tehnologia de furnale electrice în producţia de oţel verde şi, deşi există termeni de confidenţialitate, ne uităm la acest spaţiu atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală şi de Est.
  • Ce face BEI pe oţel verde, într-adevăr rămânem dedicaţi să sprijinim tranziţia verde, inclusiv în acest sector important pentru Europa, iar la finalul anului 2022 am acordat un credit de 750 de milioane de euro pentru producătorul de oţel H2, care produce cu ajutorul hidrogenului verde. Proiectul va ajunge până în 2025 să producă 2,5 milioane de tone de oţel verde pe an, urmând să dubleze capacitatea până în 2030.
  • Oferim şi sprijin adiţional pe lângă creditare, ajutăm cu consultanţă. Mă pot referi la un credit semnat la finalul anului trecut de 75 de milioane de euro pentru Arcelor Mittal, destinat captării carbonului rezultat din producţia de oţel pentru a realiza bioetanol din el. Este un credit mai mic, dar este făcut şi cu o componentă de consultanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO