Energie

Kazahii de la Rompetrol dau asigurări că vor plăti 200 mil. $ pentru pachetul statului la Petromidia chiar dacă vin chinezii

Kazahii de la Rompetrol dau asigurări că vor plăti 200...

Autor: Roxana Petrescu

23.12.2015, 00:06 469

Venirea chinezilor de la CEFC la KMG International, compania înre­gistrată în Olanda prin care kazahii de la KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, şi peste 730 de puncte de alimentare cu carburanţi, nu ar trebui să schimbe nimic din „înţelegerea“ parafată cu statul român la începutul anului trecut.

Prin intermediul unui memoran­dum de înţelegere publicat în Moni­to­rul Oficial grupul petrolier kazah ar ur­ma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioa­ne de dolari pe care o avea de returnat, statul urmând să cedeze 26,69% din pachetul de 44,69% pe care îl controlează acum la Rompetrol Rafi­na­re, firma care administrează Petro­midia.

Statul român a ajuns însă să deţină această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari (516 milioane de euro) pe care o avea de recuperat de la Rompetrol. Acum statul deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după tranzacţie va mai rămâne cu 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO