Energie

George Stassis, PPC Group: Vom investi circa 2,5 miliarde de euro în România până în 2026, în energie regenerabilă şi în distribuţie. Vrem să construim 1,5 GW noi de regenerabile în următorii trei ani

ZF Power Summit 2024

George Stassis, PPC Group: Vom investi circa 2,5 miliarde...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 10:44 1653

Grupul PPC, care a preluat operaţiunile Enel în România, vrea să investească circa 2,5 miliarde de euro în proiecte noi de energie regenerabilă şi în reţele în piaţa locală în perioada 2024-2026, a explicat George Stassis, preşedinte şi CEO PPC Group, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„În ianuarie am anunţat un business plan actualizat pentru grupul PPC, avem un plan de investiţii de circa 9 miliarde de euro şi undeva la 2,5 miliarde de euro sunt dedicate României. Vrem să creştem aici. Plănuim investiţii în princial în energie regenerabilă şi distribuţie”.

Grupul elen PPC a plătit în 2023 peste 1,2 miliarde de euro pentru a prelua operaţiunile Enel în România. Tranzacţia a adus şi un portofoliu de circa 600 MW în energie solară şi energie eoliană.

„În următorii trei ani vrem să construim circa 1,5 GW, deci trebuie să creştem de patru ori capacităţile instalate pe care le avem astăzi. Suntem încrezători că avem mijloacele, echipa şi proiectele să facem asta. (...) Vom fi activi în M&A, vom fi activi în dezvoltarea propriilor proiecte, vom fi activi în achiziţia de licenţe şi în realizarea de proiecte”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Cred că sectorul de energie va creşte. În România vedem o creştere de 10% la nivel de cerere până în 2030, după calculele noastre, iar asta se va întâmpla mai mult sau mai puţin în toată regiunea.
  • Sunt diferite forţe în piaţa de enegie, una este distrugerea cererii, care cred că se va opri şi se va inversa odată ce ne îndreptăm către normalitate, a doua este eficienţa energetică, iar a treia este electrificarea altor sectoare. Per total, după calculele noastre, cererea va reîncepe să crească şi va fi loc pentru creştere semnificativă.
  • Vizunea noastră este să ne concentrăm pe tranziţia energetică pentru că nu este doar mai prietenos cu mediul, ci şi mai ieftin. Asta a fost una dintre lecţiile crizei energetice: dacă am fi avut mai multe regenerabile am fi avut o securitate energetică mai mare, dar şi costuri mai mici astăzi
  • Hidrogenul nu este încă pregătit pentru utilizare industrială la scară largă. Nu vedem cazuri în care să fie mai ieftin de 4 euro per kilogram, ceea ce nu este competitiv. Trebuie să scadă cu 50%, să ajungă la 2 euro sau mai jos pentru a fi competitiv la nivelul industriei.
  • Odată cu tranziţia enegetică, caracterul şi operarea reţelei nu mai este doar de transport, ci de a gestiona fluxul de energie dintr-o parte în alta.
  • Sunt vicepreşedinte la Eurelectric şi printre discuţiile pe care le avem în companiile europene de utilităţi vedem că sunt multe guverne care sunt în direcţia de a înţelege că trebuie să facem un pas curajos în Europa şi sunt destul de pozitiv că va fi făcut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO