Energie

Gabriela Cacerea, Partener NNDKP: Este nevoie de o colaborare reală între mediul de business şi autorităţi pentru a creşte gradul de implementare a proiectelor din energie

ZF Power Summit 2024

Gabriela Cacerea, Partener NNDKP: Este nevoie de o...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2024, 14:14 79

Gabriela Cacerea, Partener în cadrul firmei de avocatură NNDKP, spune că este nevoie de o mai mare colaborare între mediul de business şi autorităţi pentru a creşte gradul de implementare a proiectelor din energie şi din toate domeniile economiei, în paralel cu corelarea legilor care stabilesc cadrul legal pentru a face acest lucru.

“Este nevoie de o mai mare colaborare, şi de o colaborare în sens real, între mediul de business şi autorităţi, pentru a creşte gradul de implementare a proiectelor din toate zonele economiei, inclusiv din energie, pentru că să transmiţi pur şi simplu propuneri către autorităţi şi să nu fie luate în considerare, nu este neapărat un dialog. În mod real ar trebui să se discute mai mult şi problemele care nu sunt specifice României, ci perioadei pe care o trăim”, a spus Gabriela Cacerea la ZF Power Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ Cred că atunci când implementăm lucruri trebuie să avem grijă ca ele să fie corelate. Dacă facem CfD-uri şi în paralel facem o procedură pentru interconectare, ar fi bine să le şi corelăm. Poate cineva o să pună toate etapele unui proiect pe masă şi de partea autorităţilor astfel încât acestea să vadă că ele chiar nu încap în termenele pe care le impun: în fonduri, în proceduri de implementare, în proceduri de autorizaţii de construcţie. Se pot întâmpla multe lucruri, trebuie să existe un amortizor, nu totul merge ceas. Din cauza aceasta, cred că ar lucrurile ar trebui văzute corelat, să funcţioneze împreună. Individual funcţionează, dar atunci când vrei să ai un proiect mai mare, nu mai reuşeşti să-l faci.

♦ Acum avem pe masă legea privind energia eoliană offshore, proiect vital în direcţia promovării energiei regenerabile în ţara noastră. Este o listă de alte reglementări secundare care o să apară şi pe care nimeni nu le cunoaşte.

♦ CfD-urile sunt un HG cu o listă de reglementări secudare pe care nu le cunoaştem. Toate sunt la fel. Avem obiceiul de a da drumul la lucruri sperând că se rezolvă pe parcurs. Nu este deloc aşa. Trebuie să gândim un pic mai mult de la început la un nivel la care să funcţioneze.

♦ Ar trebui deopotrivă un exerciţiu al pieţei de a se pune în poziţia autorităţilor care trebuie să reglementeze, dar trebuie ca acest exerciţiu să se facă şi invers, din partea autorităţilor în poziţia de dezvoltator, să vezi dacă poţi sau nu să implementezi. Avem în plan să creştem reţelele de distribuţie cu 70%, dar în 2024, la sfârşit de februarie, nu avem niciun indiciu de la ANRE cum o să arate următoarea perioadă de reglementare.

♦ Trebuie să fim adaptabili, să învăţăm repede, să vedem dacă în loc de stabilitate putem să punem încrederea între privat şi autorităţi, astfel încă privatul să ştie că dacă vor aparea lucruri impredictibile, va găsi o soluţie şi un sprijin pentru a găsi un mod de a merge mai departe. Ar trebui ca pe măsură ce apar probleme să avem disponibilitatea să le rezolvăm, Noi avem anumite probleme în piaţa aceasta de câţiva ani, şi rămân acolo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO