Energie

Gabriel Tache, General Manager Eaton România: Cred că ar trebui apăsată acceleraţia pentru investiţiile aferente întăririi reţelelor. Există un volum foarte mare de proiecte fotovoltaice. Cred că s-au depăşit 5.000 MW pentru România la nivel de proiecte, însă să preiei atâta energie este foarte greu

ZF Power Summit 2024

Gabriel Tache, General Manager Eaton România: Cred că...

Autor: Mircea Nica

28.02.2024, 13:38 146

Cred că ar trebui apăsată acceleraţia pentru investiţiile aferente întăririi reţelelor. Există un volum foarte mare de proiecte fotovoltaice. Cred că s-au depăşit 5.000 MW pentru România la nivel de proiecte, însă să preiei atâta energie este foarte greu, a spus Gabriel Tache, General Manager, Eaton România, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Cred că ar trebui apăsată acceleraţia pentru investiţiile aferente întăririi reţelelor. Există un volum foarte mare de proiecte fotovoltaice. Cred că s-au depăşit 5.000 MW pentru România la nivel de proiecte, însă să preiei atâta energie este foarte greu. S-au redus costurile pentru investiţia în stocări, dar stocările din ce am văzut în România, mai mult de 100 MW nu există în România. Mai mult pentru asigurarea frecvenţei reţelei. Va trebui investit foarte mult în a prelua toată această energie. Pe măsură ce necesarul de protecţie, de comutaţie este din ce în ce mai vizibil, noi în România va trebui să producem mai mult”, susţine Gabriel Tache.

Ce a mai spus Gabriel Tache, General Manager, Eaton România:

Noi suntem o companie de managementul intelligent al energiei. O companie care atinge 20 mld. dolari, cu activităţi în peste 175 de ţări cu operaţiuni de producţie inclusiv în România. Cu operaţiunile pe care le are în România reuşeşte să echilibreze oarecum balanţa comercială de export a României pentru că cifrele de afaceri ale grupului consolidate depăşesc 400 mil. euro anual. Suntem unul dintre cei mai mari investitori în zona electrotehnică din România.

Avem 101 ani de când suntem prezenţi la Bursa din New York. Compania a fost înfiinţată în anul 1911 şi performanţele pe care le avem de-a lungul timpului se reflectă în aplecarea pe care o avem noi pentru a genera soluţii sustenabile pentru distribuţia şi controlul managementului energiei.

Avem zona de electrică, dar şi hidraulică, aerospaţială şi e-mobility.

De-a lungul timpului prin soluţiile pe care le avem le-am integrat toate într-un concept interesant pe care îl avem “brigthlayer”. Partea din acest concept este că această grăbire a introducerii de energie regenerabilă în reţea şi renunţarea la producerea clasică a energiei nu face decât să genereze erori şi să destabilizeze reţeaua. Este vorba de acea inerţie a reţelei care este generată în momentul de faţă prin maşinile care sunt în mişcare atât la consumatori, cât şi la producători. Vorbesc de generatoare şi alte tipuri de echipamente. În momentul în care renunţi la acestea şi vii cu introducerea de fotoltaic, care la fotovoltaic astăzi este frumos soare, peste 5 minute vine norul şi nu face decât să îţi reducă producţia de energie, atunci va trebui să fii foarte atent la modul cum gestionezi această situaţie. Răspunsul Eaton la aceste provocări din reţea este dată de GridMatrix. Este un produs care este format din software şi de echipamente de măsură şi de procesare a tuturor informaţiilor din reţea astfel încât să poţi prezice astfel de situaţii.

Ce înseamnă inerţia în reţea? La un moment dat, când ai un deficit de putere de producţie în reţea nu faci decât să modifici frecvenţa reţelei şi acest lucru poate duce de multe ori la defecte fatale în reţea. Au fost de-a lungul timpului multe astfel de defecte şi dacă nu se reuşeau insularizarea unor centrale de producţie a energiei…….. chiar în SUA a fost un defect foarte mare, din cauza unei berze, un scurtcircuit a cauzat beznă într-o parte a Americii.

Vrem şi creăm soluţii pentru a atinge ţintele de decarbonare pe care atât România, cât şi Europa şI l-ea asumat până în 2050. Unul din produsele şi propunerile noastre, chiar la nivel european s-a aprobat, este abrogarea folosirii gazelor fluorizante în mediile de stingere şi protecţie în zonele de medie tensiune. Există un parcurs pe care şi România trebuie să-l urmeze, cel din ianuarie 2026 când se renunţă la ele până în 2030 când teoretic ar trebui să nu mai existe nici un fel de echipamente electrice care să aibă gaz de stingere atât pentru electric, cât şi pentru partea de protecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO