Energie

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Pentru a transforma oportunităţile în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor. Trebuie să vedem cine va consuma energia produsă, iar răspunsul la această întrebare cred că stă într-o altă transformare, electrificarea

ZF Power Summit 2024

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Pentru a transforma...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2024, 13:14 147

România, în domeniul energetic, se află într-o zonă de oportunitate fantastică. În primul rând avem acces la resurse extraordinare – gaz, resurse regenabile (vânt şi solar) mult peste media europaenă. Avem o infrastructură energetică rezonabil de bună, şi mai avem o capacitate foarte mare de a acţiona în ceea ce înseamnă reglajul, pentru că avem capacitatea hidoenergetică foarte mare, care poate să ne ajute în acest reglaj între inconsistenţa producţiei de energie regenerabilă şi nevoile de consum, care sunt pentru mai multă energie în bandă, a spus Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, prezent la ZF Power Summit 2024.

“Pentru a transforma oportunităţile în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor. Trebuie să ne uităm ce facem cu consumul. Trebuie să ne uităm cine va consuma energia produsă, pentru că noi am terminat, din păcate, anul trecut, cu o reducere a consumului de energie electrică cu 7%, din care 5% este scăderea industriei. Investeşti, produci, ca să vinzi energia. Dar cui o vinzi? O exporţi- depinde de capacitatea de interconectare. Eu cred că răspunsul la această întrebare legată de cine va consuma energia produsă stă într-o altă transformare, electrificarea. Electrificarea, adică transferul dispre alte forme de energie termică spre forme bazate pe energie electrică, ar putea fi răspunsul. România ar trebui să alinieze planurile de investiţii, inclsuiv fonduri, în surse de energie electrică cu pasul trasnferului şi deschiderea transferului din energie termică în energie electrică. Altfel, o sa facem multe proiecte, dar nu o sa avem unde să consumăm”.

Alte declaraţii:

♦ Dacă ne referim strict la Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), care este în consultare, aş spune că nu sunt satifăcut de conţinutul lui. Mi se pare o adunătură mult prea mare de proiecte şi direcţii strategice, ceea ce poate să aducă confuzie şi neclaritate. Eu cred în viziune, cred că aceasta ne poate ajuta să ducem lupta împotriva schimbărilor climatice într-un mod eficient, avem nevoie de leadership. Cred că ne lipseşte o viziune clară la nivelul planurilor.

♦ Şi mai cred în piaţă. Vorbim foarte mult despre bani, despre fonduri- europene, PNRR-ul, Fondul de Modernizare, dar vorbim foarte puţin despre piaţă. Oricâte fonduri am aloca, pentru a avea coerenţă şi succes, avem nevoie de leadership, viziune şi piaţă. Piaţă corectă, în care investitorii înţeleg de unde să-şi ia banii şi unde să-i investească pentru a avea succes, indiferent dacă apelează sau nu la fonduri de orice fel.

♦ Avem acest know-how nuclear. Sunt mai optimist vizavi de tehnologia SMR, reactoare mici modulare, decât de Unităţile 3 şi 4. Sunt mai dispus să cred că s-ar putea face ceva în intervalul alocat, până în 20230, în ceea ce priveşte SMR-urile.

♦ Pe măsură ce ne apropiem de 2030 noi trebuie să rafinăm ţintele, iar Comisia Europeană pare că a început deja să rafineze ţintele, se vorbeşte de 2035. Cred că şi România trebuie să înceapă să facă lucrul acesta.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO