Energie

Carte de vizită. Cum este organizat grupul Renovatio, cel care a semnat cu OMV Petrom tranzacţia începutului de an? Directorul de strategie este Doru Voicu, fost director de dezvoltare al CEZ România, dar şi secretar de stat în mandatul lui Adriean Videanu la Economie

Carte de vizită. Cum este organizat grupul Renovatio,...

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2024, 11:18 755

Tranziţia energetică este cel mai mare generator de tranzacţii din domeniul de profil, anunţul făcut azi de OMV Petrom fiind o dovadă. OMV Petrom, unicul producător de petrol şi gaze din România şi cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că va achizitiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din actiunile Electrocentrale Borzesti, care detine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic.

De asemenea, OMV Petrom va achizitiona integral şi Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari retele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încarcare şi cu perspective de crestere la aproximativ 650 pana in 2026. OMV Petrom are până în 2030, un buget de investiţii de 11 miliarde de euro pentru reducerea emisiilor de carbon, acesta fiind cel mai mare plan de investiţii private din sectorul energetic.

Dar cine este grupul Renovatio şi cine este în spatele lui?

Renovatio activează pe aproape toate segmentele din domeniul energiei, de la faza de dezvoltare şi proiectare a investiţiilor în producţie până la zona de furnizare, eficienţă energetică sau stocare, fiind de asemenea cel mai puternic jucător pe zona de mobilitate electrică. Renovatio nu acţionează ca un grup consolidat, acest „brand“ fiind regăsit în mai multe domenii de activitate, toate legate de sectorul ener­getic, după cum spun reprezentanţii entităţii.

„Renovatio activează prin mai multe linii de business, integrând dezvoltarea şi con­struirea proiectelor de energie regene­rabilă în operarea şi mentenanţa acestora, furnizarea pe termen lung a energiei verzi către clienţi, proiecte de eficienţă energe­tică, stocare a energiei, precum şi realizarea şi dezvoltarea primei şi celei mai mari reţele de staţii de încărcare a vehiculelor electrice din România“, spunea recent Doru Voicu, director de strategie al Renovatio. Voicu este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul energetic local, printre funcţiile pe care le-a ocu­pat de-a lungul tim­pului fiind şi cea de direc­tor de dezvoltare al CEZ România sau de secretar de stat în Ministe­rului Eco­nomiei în mandatul lui Adriean Videanu.

De exemplu, Renovatio Mobility ope­rează reţeaua E-Charge, fiind prima reţea bazată pe soluţii de încărcare rapidă, dedicată utilizatorilor de vehicule electrice din România, cu 765 de puncte de încăr­care la nivel naţional. Renovatio Solar este o companie ce oferă ser­vicii complete de tip EPC (inginerie, achiziţie şi construire) şi este orga­nizaţia dedicată soluţiilor fo­tovoltaice turn-key personali­zate, cu un portofoliu de puneri în funcţiune de 350 MW până acum. Renovatio Asset Management are ca obiect de activitate ma­nagementul, gestionarea şi operarea parcu­rilor eoliene şi fotovoltaice.

RNV Infra­struc­ture este o companie care reuneşte activele opera­ţionale de producţie de energie, dar şi proiectele aflate în diferite faze de dezvoltare. Dintre companiile deţinute de RNV Infrastructure, cea mai importantă este astăzi Electrocentrale Borzeşti, unde sunt concentrate dezvoltări de mai bine de 1.000 MW, inclusiv 10 MW de producţie de hidrogen regenerabil. Iar cea mai mare companie activă sub brandul Renovatio este Renovatio Trading, un business de peste 200 de milioane de euro anul trecut, având 900 de clienţi în portofoliu în acest moment.

Electrocentrale Borzeşti este compania costruită în jurul fostei termocentrale Borzeşti, una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România şi prima mare centrală de termoficare din ţară, ce putea alimenta consu­matorii cu abur şi energie electrică, fiind situată în cartierul Borzeşti al municipiului Oneşti. În anii ’80 unitatea ajunsese la o putere instalată de 1.000 MW. Alături de Termocentrala Doiceşti, Borzeştiul a fost cel mai important activ care a fost vândut în urma procesului de lichidare a Termoelectrica.

„Termocentrala Borzeşti a fost adjudecată în cadrul licitaţiei publice din data de 18.11.2019 de către Infinite Gas Development S.R.L. la preţul de 5.625.000 euro (fără TVA), contractul de vânzare în forma autentică în­cheindu-se în data de 19.12.2019“, spuneau în 2022 reprezentanţii Muşat & Asociaţii – Restructuring/ Insolvency, lichidatorul Termoelect­rica. între timp, Infinite Gas Development s-a transformat în Electrocentrale Borzeşti, compania fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure. Mai departe, în spatele RNV Infrastructure se află Florin Aurel, Arion, Eduard Marius Ciucu, fostul administrator al Green Energy, companie care făcea parte din clubul original al “băieţilor deştepţi”, Doru Voicu, Alexandru Teodorescu şi alţii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO