Energie

Avocaţii de la NNDKP au asistat ExxonMobil în finalizarea vânzării către Romgaz a participaţiei de 50% deţinută în cadrul proiectului Neptun Deep

Ruxandra Bologa, Partener NNDKP şi unul dintre coordonatorii practicii de Energie şi Resurse Naturale

Ruxandra Bologa, Partener NNDKP şi unul dintre coordonatorii practicii de Energie şi Resurse Naturale

Autor: Cristina Bellu

02.08.2022, 11:29 231

Firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a asistat ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii internaţionale de petrol şi gaze cotate la bursă, în legătură cu finalizarea operaţiunii de vânzare către Romgaz a participaţiei de 50% din drep­turile do­bân­dite şi din obligaţiile asu­mate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 1,06 mld. dolari, marcând cea mai mare tranzacţie M&A de pe plan local în domeniul energiei, din ultimii ani.

NNDKP a asistat ExxonMobil în toate fazele tranzacţiei, gestionând toate aspectele juridice pe care le-a implicat proiectul de exit, precum efectuarea analizei due diligence, acordarea de asistenţă privind chestiuni legate de reglementare şi revizuirea documentaţiei aferente.

De asemenea, echipa NNDKP a acordat asistenţă ExxonMobil pe întreaga perioadă a derulării acestei investiţii strategice în România, în toate etapele acestui proiect offshore.

„Pentru noi acest proiect a presupus, din multe puncte de vedere, o activitate de pionierat, având în vedere noutatea aspectelor juridice gestionate, fiind prima iniţiativă de dezvoltare în zona de explorare de mare adâncime a perimetrului offshore. Acest lucru a implicat numeroase provocări din perspectiva aspectelor de reglementare şi a cadrului juridic, necesitând soluţii inovatoare şi o bună înţelegere a acestui sector”, spune Ruxandra Bologa, Partener şi unul dintre coordonatorii practicii de Energie şi Resurse Naturale.

Oficialii NNDKP menţionează că instituţia a asistat ExxonMobil în legătură cu întreaga componentă juridică a proiectului, începând cu etapa explorării şi continuând cu etapa de dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile de reglementare, procesul de autorizare, procedurile de achiziţie publică, conectarea proiectului la reţeaua de transport de gaze şi comercializarea gazelor naturale.

Echipa NNDKP care a acordat consultanţă ExxonMobil pe toată durata proiectului a fost coordonată de Ruxandra Bologa, Partener şi unul dintre coordonatorii practicilor de Energie şi Resurse Naturale şi Corporate/M&A.

Din echipă au mai făcut parte Mirela Preda (Counsel, practica de Energie şi Resurse Naturale), Emanuel Flechea (Asociat Senior, practica de Energie şi Resurse Naturale), Adina Chilim-Dumitriu (Partener, unul dintre coordonatorii practicii de Achiziţii Publice şi PPP), Alexandru Aman (Counsel, practica de Achiziţii Publice şi PPP), Georgeta Dinu (Partener, practicile de Concurenţă, Ajutor de Stat şi Drept UE), Anca Diaconu (Partener, practicile de Concurenţă, Ajutor de Stat şi Drept UE), Roxana Ionescu (Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Mediului).

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) a anunţat ieri finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul acţiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% in cadrul perimetrului offshore Neptun Deep.

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom. ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO