Companii

Energia ieftină hidro nu mai este ieftină: Hidroelectrica dă pe contracte directe cu 20% mai puţină „lumină“, dar cu 25% mai scumpă

Energia ieftină hidro nu mai este ieftină: Hidroelectrica dă pe contracte directe cu 20% mai puţină „lumină“, dar cu 25% mai scumpă

Dragoş Zachia, director general al Hidroelectrica: Estimăm ca în luna martie să crească debitele. Chiar dacă acum există un strat consistent de zăpadă, nu este o curgere. Dimpotrivă, debitele au scăzut din cauza îngheţului. Începând cu luna martie este posibil să revenim la producţia normală. Acum lucrăm la 20% din capacitate

Autor: Roxana Petrescu

06.02.2012, 00:05 981

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din Ro­mânia, este în plină nego­ciere cu posesorii de contracte directe de achiziţie a electricităţii, in­ten­ţia companiei fiind de a creşte cu până la 25% preţurile pentru 2012, concomitent cu o scădere a cantităţilor livrate de până la 20%. Aceste nego­cieri sunt purtate numai cu furnizorii cu care compania are contracte directe, aşa cum sunt Energy Holding sau elveţienii de la Alpiq, consumatorii direcţi, aşa cum este Alro, nefiind afectaţi de această măsură.

Contracte controversate

Cea mai mare parte a producţiei de energie hidro, circa 70%, este vândută prin intermediul acestor contracte directe, multe dintre ele fiind semnate la începutul anilor 2000 şi prelungite până în 2018, în ciuda controverselor legate de preţurile mici la care s-au încheiat. Deşi la finalul anului trecut Hidroelectrica a transmis notificări către beneficiarii contractelor bilaterale privind intenţia de reziliere, la primul termen posibil, această campanie nu a avut mare succes până acum. Astfel, Hi­dro­electrica nego­ciază acum majorări semni­ficative de preţuri, concomitent cu redu­cerea cantităţilor.

"Negociem redu­cerea cantităţilor de energie livrate pe con­tractele cu furnizorii cu 10-20% concomitent cu o creştere de preţ de 20-25%, fără a prelungi însă durata con­trac­te­lor. Aceste modifcări se vor aplica pe întregul an 2012, deşi estimăm finalizarea negocierilor la mij­lo­cul acestei luni. Intenţia noastră este de a ajunge la un preţ mediu pe contractele directe de 160 de lei pe MWh, adică să ne aproiem de pre­ţul coşului regle­mentat de energie. Canti­tă­ţile disponibilizate în urma negocierilor vor fi puse pe bursa de energie OPCOM", a declarat Dra­goş Zachia, directorul general al Hidro­elec­trica.

Zăpada nu a crescut debitele

Datele publicate de Fondul Proprie­tatea, ac­ţionar mino­ritar al Hidroelectrica, arată că în pe­rioada 2009-2010 compania a renunţat la pro­fituri de circa 230 mil. euro numai prin faptul că a ales să-şi vândă energia în mod direct, pe contracte cu preţuri dezavantajoase. Eforturile Hidroelectrica de a ajunge la un nivel de preţ acceptabil pe contractele directe vin în contextul în care sub presiunile FMI pentru companie se caută acum un manager privat, producătorul de energie urmând de asemenea să fie listat şi pe Bursa de Valori. Alături de Hidroelectrica, în cursa identificării unui management profesionist mai sunt înscrise deocamdată companiile Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare.

În ceea ce priveşte clauza de forţă majoră pe care compania a activat-o anul trecut din cauza secetei care nu-i mai permitea să-şi înde­pli­nească obligaţiile contractuale, şeful Hidro­elec­trica a precizat că aceasta va fi menţinută atâta vreme cât condiţiile meteo justifică o astfel de măsură.

"Estimăm ca în luna martie să crească debitele. Chiar dacă acum există un strat con­sis­tent de zăpadă, nu este o curgere. Dimpotrivă, de­bitele au scăzut din cauza îngheţului. Înce­pând cu luna martie este posibil să revenim la pro­ducţia normală. Acum lucrăm la 20% din capacitate", a explicat Zachia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO