Caută doar în titlu
Companii

♦ Pe vârful de consum de ieri, în jurul orei 9 dimineaţa, România aducea de la vecinii săi peste 20% din necesarul de consum. Din peste 17.650 de MW instalaţi în unităţi de producţie a energiei, doar 5.500 MW funcţionau. Restul fie erau oprite din diferite motive tehnice, fie ar fi generat energie mai scumpă decât cea importată. Preţul este în corzi.

Potrivit datelor de pe Bursa de ener­gie OPCOM, azi media de preţ spot este de 356 lei/MWh (72,6 euro/MWh), cel mai mare ni­vel mediu atins de la începutul aces­tei luni, dublu faţă de cel de du­mi­nică de exemplu, zi cu un con­sum mai redus însă.

Escladarea pre­ţului la energie s-a accentuat după oprirea planificată a Unităţii 2 a centralei nucleare de la Cer­na­vodă, dar urmăreşte o ten­din­ţ­ă de scum­pire vizibilă încă de la în­ce­pu­tul anului. Astfel, tot datele din ra­poar­tele lunare ale OPCOM ara­tă că media preţului spot a lunii apri­lie, cea mai mare platformă de tran­­ziţionare de energie, a fost de 63 de euro pe MWh faţă de un ni­vel de 26 de euro în aprilie anul trecut.

Printre factorii care au generat această scumpire se numără evo­lu­ţia preţului certificatelor de emisii de CO2, dar şi accentuarea pro­filului de importator net de ener­gie al României, pe fondul unei uşoare redresări a consu­mului.

„Am fost notificaţi de fur­ni­zorul de energie că vom avea de su­por­tat o creştere a facturii de ener­gie de 20%“, spune Ovidiu Bu­că­taru, CFO, Grup Şerban Holding.

Grupul are peste 13.000 de hectare cultivate cu cereale şi oleaginoase, 400 de hectare dedicate legumiculturii, trei ferme de creştere a puilor şi cinci băcănii.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii

Etichete: crestere,energie,pret

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.