Companii

Enel investeste 65 mil. euro in Electrica Banat si Electrica Dobrogea

04.01.2006, 19:26 28

Compania italiana de utilitati Enel, care detine Electrica Dobrogea si Electrica Banat, estimeaza pentru acest an un program de investitii de peste 65 de milioane de euro.

Compania va infiinta doua servicii distincte in functie de categoriile mari de consumatori - unul care sa deserveasca cei 100.000 de clienti industriali, cu o pondere de peste 70% in portofoliu, iar alta entitate care sa acopere clientii casnici al caror numar depaseste 1,3 milioane de persoane.

"Liberalizarea pietei energetice este o noua realitate pentru Romania. Faptul ca piata italiana este liberalizata inca din 1999 ne ofera suportul adecvat pentru transmiterea informatiilor necesare consumatorilor", a declarat Brunello Brotte, presedintele Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

O parte din cei care vor forma cele doua organizatii, a fost selectata prin intermediul unor evaluari in care a fost implicat personalul celor doua distributii de electricitate. Italienii au derulat un amplu program de testare a personalului angajat la Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Evaluarea, care nu a reprezentat testarea competentelor angajatilor, nu a fost realizata prin intermediul unei firme specializate, ci de specialistii Enel in resurse umane.

"Procesul de integrare se afla in plina desfasurare, ambele distributii de electricitate fiind conduse de executivi Enel, impreuna cu directori romani", a mai spus Brotte. Reprezentantul Enel a precizat ca nu sunt programate disponibilizari. O parte din cei 3.625 de anagajtii ai celor doua companii vor beneficia de un program de traininguri in vederea dezvoltarii unor competente compatibile cu directiile perevazute de planul de investitii.

Gigantul italian a declarat, dupa semnarea contractului de privatizare pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea, ca va derula in urmatorii 15 ani un program de investitii de aproximativ de 1 miliard de euro, din care 300 de milioane de euro vor fi investite in urmatorii cinci ani.

Enel a semnat in luna iulie a anului trecut contractul de privatizare la societatile Electrica Banat si Electrica Dobrogea pentru preluarea a 51% din actiuni.

Tranzactia a inclus achizitia directa a 24,62% din actiunile celor doua filiale Electrica, la care s-a adaugat o majorare de capital pentru atingerea participatiei majoritare, valoarea totala a tranzactiei situandu-se la 111,8 milioane euro.

Tranzactia s-a incheiat insa abia la finele lunii aprilie, cand Enel a devenit noul actionar majoritar. Italienii au preluat si datorii totale de circa 100 milioane euro.

Cele doua distributii regionale de energie aflate acum in portofoliul Enel totalizeaza un numar de aproximativ 1,3 milioane clienti.

Oficialii Enel au anuntat recent ca nu sunt dispusi sa-si diminueze participatiile de 51% in cele doua companii de distributie si nu discuta vanzarea de actiuni catre International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, sau cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Potrivit contractului de privatizare, Enel avea optiunea ca dupa achizitia pachetului majoritar de actiuni sa vanda un pachet de 5 - 10% catre investitori institutionali precum BERD si IFC.

Seful Enel, Paolo Scaroni, a exclus o asemenea posibilitate, afirmand ca grupul italian este interesat sa-si majoreze participatiile, si nu sa le diminueze.

Enel activeaza in Romania inca de la finele anului trecut prin intermediul companiei Enel Servicii SRL, care ofera servicii - suport pentru operatiunile locale.

Scaroni a anuntat ca grupul italian vizeaza o extindere puternica a afacerilor pe piata romaneasca, unde sunt vizate noi achizitii - una dintre tinte fiind distributia de electricitate Electrica Muntenia Sud, supranumita "perla coroanei".

In plus, grupul italian s-a oferit sa investeasca un capital de circa 100 milioane euro in lucrarile de finalizare a Unitatii III a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect estimat la aproximativ un miliard de euro. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO