Companii

Emisiuni de obligatiuni record in telecomunicatii

14.08.2000, 00:00 18



France Télécom si British Telecom intentioneaza sa emita obligatiuni cu o valoare totala de pana la 20 miliarde de dolari, pentru a finanta achizitionarea licentelor de telefonie mobila din a treia generatie (UMTS) de pe piata europeana.

France Telecom va emite titluri cu o valoare cuprinsa intre cinci si zece miliarde de dolari, iar British Telecom de circa zece miliarde de dolari. Scopul acestor emisiuni este de. In acelasi scop, grupul german Deutsche Telekom a lansat, in luna iunie, o emisiune de obligatiuni de o valoare record de 14,6 miliarde de dolari in euro, dolari, yeni si lire sterline, cea mai mare operatiune de gen realizata de o firma pana in prezent.

Cea mai mare parte din obligatiuni vor fi propuse investitorilor americani, piata europeana neavand capacitatea de a absorbi intreaga oferta, potrivit publicatiei germane.

British Telecom detine 45% din actiunile operatorului german Viag Interkom, iar France Télécom, 28,5% din capitalul companiei germane MobilCom. Viag Interkom si MobilCom participa la licitatia de vanzare a licentelor de telefonie mobila UMTS, care a debutat la 31 iulie in Germania. Valoarea totala a ofertelor a depasit la sfrasitul saptamanii trecute pragul de 24 miliarde de euro.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a aprobat in mod conditionat preluarea operatorului britanic de telecomunicatii Orange de catre France Télécom. Grupul francez va trebui sa vanda participarea sa la Orange din Belgia, al treilea operator de telefonie mobila, detinut impreuna cu compania olandeza KPN, France Télécom fiind deja prezent pe piata belgiana cu filiala sa Mobistar.

In ipoteza unei fuziuni intre cei doi operatori, Belgia se va confrunta cu o situatie de duopol, fapt contrar reglementarilor europene, a indicat Comisia Europeana. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO