Companii

Eli Davidai: O companie nu este o casatorie catolica, orice business e construit pentru a fi vandut

Eli Davidai: O companie nu este o casatorie catolica, orice business e construit pentru a fi vandut
26.11.2009, 23:30 1123

"Nu exista o asftel de companie, pe care sa o detin si din caresa nu fac un exit. Compania nu este o casatorie religioasacatolica. Inainte sa vand insa, verific cine este cumparatorul,daca ofera un pret corect si daca va fi corect fata de angajati siconsumatori", a declarat Eli Davidai pentru Ziarul Financiar.

Dupa cinci ani in care nu a mai iesit in fata presei, EliDavidai, cel care a adus brandul Pepsi in Romania, a vorbit pentruprima data ieri de cele mai mari temeri ale sale, provocate deposibila cadere a Citigroup (institutie salvata insa de statulamerican cu un ajutor de 25 mld. dolari), de strategiile siviziunea sa in business, dar si de faptul ca venirea sa in Romaniase leaga de numele lui Misu Negritoiu, actualul director general alING Bank Romania.

Davidai este cunoscut in special in urma exit-ului din afacereaPepsi, brand pe care l-a adus in Romania imediat dupa 1990 si carei-a adus 150 de milioane de euro in momentul vanzarii catregigantul Pepsi Americas.

De altfel, cea mai recenta conferinta de presa la care omul deafaceri a participat, in 2004, se leaga de Pepsi si de unparteneriat de sponsorizare a echipei de fotbal DinamoBucuresti.

"Nici macar atunci cand am vandut Quadrant Amroq Beverages(n.red.-imbuteliatorul Pepsi) nu am cautat un cumparator. Cei de laPepsi au venit si ne-au facut o oferta foarte buna", isi amintesteDavidai.

Afacerile se fac cu ratiune si nu cu emotii

Omul de afaceri sustine ca principala greseala a antreprenorilorin ziua de astazi este faptul ca se implica mult prea multemotional in afacerile pe care le construiesc. "Multi antreprenorise asociaza cu businessul si in perioade de criza il pot pierdepentru ca se implica foarte mult emotional. Este o greseala foartemare, mai ales in perioade de criza deoarece o companie trebuie sao conduci rational", explica omul de afaceri filosofia sa debusiness.

Prima companie pe care omul de afaceri israelian a creat-o peplan local a fost Pepsi, in 1991, anul cand a venit in Romania.Davidai sustine ca la scurt timp dupa ce a creat Pepsi a maiinfiintat alte doua companii, iar pana in 1994 detinea dejasapte-opt businessuri, al caror nume nu a vrut sa il dezvaluieinsa. In prezent, aproximativ o treime din cele 30 de companiicontrolate de Davidai sunt in Romania, avand activitati inindustria bunurilor de larg consum, IT si media.

Omul de afaceri nu a vrut sa spuna numele tuturor companiilorpe care le controleaza pe plan local, insa din declaratiile facuteieri in cadrul celei de-a doua conferinte la care a participat din1991 si pana in prezent, el detine participatii in companiile deservicii software WizRom si WizSalary, cat si in Burger King. Deasemenea, el a mentionat ca imbuteliatorul Pepsi, Quadrant AmroqBeverages detinea "cateva actiuni" la cotidianul economicBursa.

Nascut intr-o familie saraca, ultimul din cei sapte copii aifamiliei, Davidai povesteste ca a trebuit sa munceasca de micpentru a face rost de bani. "Tatal meu nu avea bani sa imi cumperesandale sau pantofi, iar de mancare nici atat, si locuiam totisapte intr-o singura camera. Asa ca m-a trimis sa muncesc".

A lucrat in cadrul mai multor companii, iar primul business l-acreat in Statele Unite, in 1979, in domeniul IT. In Romania a ajunsabia in 1991, la initiativa unuia dintre prietenii sai apropiati,si a ramas sa faca afaceri aici la rugamintea sotiei sale, deorigine romana.

"Misu Negritoiu m-a adus in Romania, cand lucra in ambasadaRomaniei de la New York. M-a intrebat daca vreau sa investesc inRomania si asa am venit aici la inceputul anilor '90. Atunci numi-a placut Romania si n-am vrut sa investesc pentru ca nu existamai nimic, nici chiar mancare, dar sotia mea este romanca si a vrutsa se intoarca in tara. Acum nu regret decizia mea niciun minut", aspus omul de afaceri pentru Ziarul Financiar.

Spune despre el ca "sta pe un munte debani"

Printre tarile in care Davidai detine companii, in afara deRomania, se numara Cipru, Elvetia, Anglia, Turcia, Ucraina,Slovacia, Bulgaria, SUA si India. "Tocmai am vandut operatiunile pecare le aveam in Africa, asa ca acestea nu le mai pun lasocoteala", sustine el, adaugand in timp ce vorbeste despreevolutia pozitiva din acest an a companiilor sale ca in prezent sta"pe un munte de bani".

"2009 a fost un an bun. Din 30 de companii pe care le conducdoar una a inregistrat pierderi si acolo este o problema demanagement pe care o voi rezolva in doua-trei luni dupa ce o vomscutura un pic", declara Davidai. Acesta este unul dintre modurilein care Eli Davidai face afaceri. In filosofia sa de business si deviata intra si regula de a nu se imprumuta niciodata, atunci candvrea sa faca investitii.

"La fel fac si in viata privata. Nu conduc o masina luata inleasing si nu stau intr-o casa inchiriata", spune omul de afaceri,care declara insa ca detine case atat in Romania, una dintre ele inPipera, cat si in Israel, tara sa natala, si Franta, la Paris, undeisi petrece doua weekend-uri pe luna pentru a se relaxa.

"Increngatura" care ii asigura discretia

Intrebat care este cifra de afaceri a celor 30 de companii incare este actionar, Davidai spune ca si daca il trezesti inmijlocul noptii stie exact care este aceasta, dar ca nu vrea sa odezvaluie.

"PricewaterhouseCoopers a facut in urma cu multi ani structuracompaniilor mele si este o structura creata in asa fel incat estebine protejata deoarece este foarte greu de depistat intreglantul", a inceput Davidai dezvaluirea unuia dintre secretele sale.El a dat ca exemplu ca o companie infiintata in Romania poate fidetinuta la randul ei de o companie din Cipru, apoi de una dinInsulele Virgine Britanice, apoi de o firma din Bahamas, iar lantulpoate continua.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care omul de afacerinu are companiile listate la Bursa. El crede ca o transparentafoarte mare poate dauna businessului. "Tin sa cumpar cel putin 50%dintr-o companie, nu vreau sa investesc intr-o companie doar pentrua fi actionar minoritar. Imi place sa am parteneri, dar vreau cadrepturile de decizie sa fie la mine", explica Davidai.

Daca despre participatiile sale la Pepsi stie toata lumea,Davidai a spus ieri ca a avut actiuni si la producatorul detigaretele British American Tobacco, pe care insa le-a vandut, faraa da alte detalii. O alta afacere in care a recunoscut ca esteimplicat este in Bulgaria, unde detine un pachet majoritar laimbuteliatorul local al Pepsi.

Ce spune Eli Davidai despre:

Venirea in Romania: Misu Negritoiu m-a adus in Romania,cand lucra in ambasada Romaniei de la New York. M-a intrebat dacavreau sa investesc si asa am venit aici la inceputul anilor '90.Atunci nu mi-a placut Romania si n-am vrut sa investesc pentru canu exista mai nimic, nici chiar mancare, dar sotia mea este romancasi a vrut sa se intoarca in tara. Acum nu regret decizia niciunminut.

Structura businessului sau: PricewaterhouseCoopers afacut in urma cu multi ani structura companiilor mele si este ostructura creata in asa fel incat este bine protejata deoarece estefoarte greu de depistat intreg lantul.

Filosofie de business: "Tin sa cumpar cel putin 50%dintr-o companie, nu vreau sa investesc intr-o companie doar pentrua fi actionar minoritar. Imi place sa am parteneri, dar vreau cadrepturile de decizie sa fie la mine.

Model antreprenorial romanesc: Multi antreprenori seasociaza cu businessul si in perioade de criza il pot pierde pentruca se implica foarte mult emotional. Este o greseala foarte mare,mai ales in perioade de criza deoarece o companie trebuie sa oconduci rational.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO