Eli Davidai: O companie nu este o casatorie catolica, orice business e construit pentru a fi vandut

Autor: Diana Tudor Stoica 26.11.2009

Eli Davidai, unul dintre cei mai misteriosi oameni de afaceri din Romania, sustine ca desi controleaza 30 de companii cu zeci de mii de angajati si afaceri de sute de milioane de euro atat in Europa cat si Asia, nu a infiintat inca o companie din care sa nu faca un exit la un moment dat.



"Nu exista o asftel de companie, pe care sa o detin si din care sa nu fac un exit. Compania nu este o casatorie religioasa catolica. Inainte sa vand insa, verific cine este cumparatorul, daca ofera un pret corect si daca va fi corect fata de angajati si consumatori", a declarat Eli Davidai pentru Ziarul Financiar.

Dupa cinci ani in care nu a mai iesit in fata presei, Eli Davidai, cel care a adus brandul Pepsi in Romania, a vorbit pentru prima data ieri de cele mai mari temeri ale sale, provocate de posibila cadere a Citigroup (institutie salvata insa de statul american cu un ajutor de 25 mld. dolari), de strategiile si viziunea sa in business, dar si de faptul ca venirea sa in Romania se leaga de numele lui Misu Negritoiu, actualul director general al ING Bank Romania.

Davidai este cunoscut in special in urma exit-ului din afacerea Pepsi, brand pe care l-a adus in Romania imediat dupa 1990 si care i-a adus 150 de milioane de euro in momentul vanzarii catre gigantul Pepsi Americas.

De altfel, cea mai recenta conferinta de presa la care omul de afaceri a participat, in 2004, se leaga de Pepsi si de un parteneriat de sponsorizare a echipei de fotbal Dinamo Bucuresti.

"Nici macar atunci cand am vandut Quadrant Amroq Beverages (n.red.-imbuteliatorul Pepsi) nu am cautat un cumparator. Cei de la Pepsi au venit si ne-au facut o oferta foarte buna", isi aminteste Davidai.

Afacerile se fac cu ratiune si nu cu emotii

Omul de afaceri sustine ca principala greseala a antreprenorilor in ziua de astazi este faptul ca se implica mult prea mult emotional in afacerile pe care le construiesc. "Multi antreprenori se asociaza cu businessul si in perioade de criza il pot pierde pentru ca se implica foarte mult emotional. Este o greseala foarte mare, mai ales in perioade de criza deoarece o companie trebuie sa o conduci rational", explica omul de afaceri filosofia sa de business.

Prima companie pe care omul de afaceri israelian a creat-o pe plan local a fost Pepsi, in 1991, anul cand a venit in Romania. Davidai sustine ca la scurt timp dupa ce a creat Pepsi a mai infiintat alte doua companii, iar pana in 1994 detinea deja sapte-opt businessuri, al caror nume nu a vrut sa il dezvaluie insa. In prezent, aproximativ o treime din cele 30 de companii controlate de Davidai sunt in Romania, avand activitati in industria bunurilor de larg consum, IT si media.

Omul de afaceri nu a vrut sa spuna numele tuturor companiilor pe care le controleaza pe plan local, insa din declaratiile facute ieri in cadrul celei de-a doua conferinte la care a participat din 1991 si pana in prezent, el detine participatii in companiile de servicii software WizRom si WizSalary, cat si in Burger King. De asemenea, el a mentionat ca imbuteliatorul Pepsi, Quadrant Amroq Beverages detinea "cateva actiuni" la cotidianul economic Bursa.

Nascut intr-o familie saraca, ultimul din cei sapte copii ai familiei, Davidai povesteste ca a trebuit sa munceasca de mic pentru a face rost de bani. "Tatal meu nu avea bani sa imi cumpere sandale sau pantofi, iar de mancare nici atat, si locuiam toti sapte intr-o singura camera. Asa ca m-a trimis sa muncesc".

A lucrat in cadrul mai multor companii, iar primul business l-a creat in Statele Unite, in 1979, in domeniul IT. In Romania a ajuns abia in 1991, la initiativa unuia dintre prietenii sai apropiati, si a ramas sa faca afaceri aici la rugamintea sotiei sale, de origine romana.

"Misu Negritoiu m-a adus in Romania, cand lucra in ambasada Romaniei de la New York. M-a intrebat daca vreau sa investesc in Romania si asa am venit aici la inceputul anilor '90. Atunci nu mi-a placut Romania si n-am vrut sa investesc pentru ca nu exista mai nimic, nici chiar mancare, dar sotia mea este romanca si a vrut sa se intoarca in tara. Acum nu regret decizia mea niciun minut", a spus omul de afaceri pentru Ziarul Financiar.

Spune despre el ca "sta pe un munte de bani"

Printre tarile in care Davidai detine companii, in afara de Romania, se numara Cipru, Elvetia, Anglia, Turcia, Ucraina, Slovacia, Bulgaria, SUA si India. "Tocmai am vandut operatiunile pe care le aveam in Africa, asa ca acestea nu le mai pun la socoteala", sustine el, adaugand in timp ce vorbeste despre evolutia pozitiva din acest an a companiilor sale ca in prezent sta "pe un munte de bani".

"2009 a fost un an bun. Din 30 de companii pe care le conduc doar una a inregistrat pierderi si acolo este o problema de management pe care o voi rezolva in doua-trei luni dupa ce o vom scutura un pic", declara Davidai. Acesta este unul dintre modurile in care Eli Davidai face afaceri. In filosofia sa de business si de viata intra si regula de a nu se imprumuta niciodata, atunci cand vrea sa faca investitii.

"La fel fac si in viata privata. Nu conduc o masina luata in leasing si nu stau intr-o casa inchiriata", spune omul de afaceri, care declara insa ca detine case atat in Romania, una dintre ele in Pipera, cat si in Israel, tara sa natala, si Franta, la Paris, unde isi petrece doua weekend-uri pe luna pentru a se relaxa.

"Increngatura" care ii asigura discretia

Intrebat care este cifra de afaceri a celor 30 de companii in care este actionar, Davidai spune ca si daca il trezesti in mijlocul noptii stie exact care este aceasta, dar ca nu vrea sa o dezvaluie.

"PricewaterhouseCoopers a facut in urma cu multi ani structura companiilor mele si este o structura creata in asa fel incat este bine protejata deoarece este foarte greu de depistat intreg lantul", a inceput Davidai dezvaluirea unuia dintre secretele sale. El a dat ca exemplu ca o companie infiintata in Romania poate fi detinuta la randul ei de o companie din Cipru, apoi de una din Insulele Virgine Britanice, apoi de o firma din Bahamas, iar lantul poate continua.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care omul de afaceri nu are companiile listate la Bursa. El crede ca o transparenta foarte mare poate dauna businessului. "Tin sa cumpar cel putin 50% dintr-o companie, nu vreau sa investesc intr-o companie doar pentru a fi actionar minoritar. Imi place sa am parteneri, dar vreau ca drepturile de decizie sa fie la mine", explica Davidai.

Daca despre participatiile sale la Pepsi stie toata lumea, Davidai a spus ieri ca a avut actiuni si la producatorul de tigaretele British American Tobacco, pe care insa le-a vandut, fara a da alte detalii. O alta afacere in care a recunoscut ca este implicat este in Bulgaria, unde detine un pachet majoritar la imbuteliatorul local al Pepsi.

Ce spune Eli Davidai despre:

Venirea in Romania: Misu Negritoiu m-a adus in Romania, cand lucra in ambasada Romaniei de la New York. M-a intrebat daca vreau sa investesc si asa am venit aici la inceputul anilor '90. Atunci nu mi-a placut Romania si n-am vrut sa investesc pentru ca nu exista mai nimic, nici chiar mancare, dar sotia mea este romanca si a vrut sa se intoarca in tara. Acum nu regret decizia niciun minut.

Structura businessului sau: PricewaterhouseCoopers a facut in urma cu multi ani structura companiilor mele si este o structura creata in asa fel incat este bine protejata deoarece este foarte greu de depistat intreg lantul.

Filosofie de business: "Tin sa cumpar cel putin 50% dintr-o companie, nu vreau sa investesc intr-o companie doar pentru a fi actionar minoritar. Imi place sa am parteneri, dar vreau ca drepturile de decizie sa fie la mine.

Model antreprenorial romanesc: Multi antreprenori se asociaza cu businessul si in perioade de criza il pot pierde pentru ca se implica foarte mult emotional. Este o greseala foarte mare, mai ales in perioade de criza deoarece o companie trebuie sa o conduci rational.